fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobar početak godine za euro i jen

Dobar početak godine za euro i jen

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice na svjetskim tržištima pao prema korpi valuta, iako su čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), najavili mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa već u martu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,6 odsto na 95,16 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,2 odsto, na 114,2 jena (JPY), prenosi Hina.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, 0,5 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1415 USD.

U fokusu ulagača bile su poruke iz Fed-a kojima je najavljeno da će centralna banka početi da podiže ključne kamatne stope u martu, kako bi suzbila visoku inflaciju.

Niz najviših zvaničnika Fed-a javno je pokazao spremnost za podizanje kamatnih stopa, nakon što je izvještaj o potrošačkim cijenama pokazao da je godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru dostigla sedam odsto, najvišu vrijednost u skoto 40 godina.

Premda je povećanje kamata Fed-a sve bliže, dolarov indeks zabilježio je ove sedmice najveći pad od početka septembra prošle godine.

U jednom trenutku je zaronio na samo 94,62 boda, najnižu vrijednost od početka novembra prošle godine.

Valutni analitičari HSBC-a ocijenili su da tržišta sve više brine uticaj planova Fed-a na ekonomski rast, od ukidanja podsticaja do vjerovatnog podizanja kamatnih stopa.

“Drugim riječima, tržište nije sigurno je li to dobro ili loše za dolar”, napisali su u osvrtu na situaciju na tržištu.

Dolar je oslabio i zbog toga što na tržištima kapitala vlada nesigurnost zbog najavljenog povećanja kamata Fed-a, pa su cijene dionica pale, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Jen je ojačao i zbog izvještaja da zvaničnici japanske centralne banke razgovaraju o tome u kojem bi vremenskom okviru mogli početi s eventualnim povećanjem kamatnih stopa, a prinosi na petogodišnje japanske državne obveznice u međuvremenu su dostigli najviše vrijednosti od januara 2016. godine.

Zahvaljujući tome, jen je prema dolaru ojačao više od jedan odsto, a znatno je poskupila i evropska valuta.

Kurs eura dostigao je u jednom trenutku 1,1483 USD, najvišu vrijednost od 11. novembra.

Nakon što je prošle godine prema korpi valuta ojačao više od šest odsto, početkom ove godine dolar je pod pritiskom.

„Čini se da su ulagači mišljenja da je kurs dolara dostigao vrhunac i da je zaoštravanje monetarne politike Fed-a već ugrađeno u kurs dolara, stoga euro nudi mogućnost većih prinosa u narednom periodu”, napisali su valutni stratezi Scotiabank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgijski mediji u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) je, u cilju promocije destinacije na tržištu...