fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDo kraja mjeseca pozajmica do 100 miliona

Do kraja mjeseca pozajmica do 100 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija trebalo bi da do kraja mjeseca završi pregovore o pozajmici do 100 miliona EUR, dok bi novac iz kredita Svjetske banke (SB), u iznosu od 80 miliona EUR, trebalo da bude dostupan u drugoj polovini godine.

“Ministarstvo finansija u cilju obezbjeđenja novca koji nedostaje državnom budžetu u ovoj godini i koji će biti obezbijeđen na stranom tržištu, trenutno pregovara o pozajmici do 100 miliona EUR i ti pregovori bi trebalo da se završe do kraja ovog mjeseca, dok bi novac iz kredita SB, u iznosu od 80 miliona EUR, trebalo da bude dostupan u drugoj polovini ove godine”, saopšteno je Vijestima iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su poručili da se sve obaveze iz državnog budžeta u ovoj godini izmiruju redovno.

“Na dan 16. februar ove godine, stanje sredstava na glavnom državnom računu trezora je 114 miliona EUR. Ministarstvo finansija sa SB pregovara o dodjeli kredita zasnovanog na razvojnim politikama, a ne o garanciji. Dakle, za razliku od 2018. i 2020. godine, kada je SB Crnoj Gori dodijelila garanciju, u ovom slučaju govorimo o direktnom kreditu”, objasnili su iz Ministarstva.

Za kredit će biti postavljeni određeni kriterijumi koji se odnose na reformske procese u oblasti javnih finansija i ekologije, o kojima se još razgovara.

“U svakom slučaju, kada su u pitanju fiskalni kriterijumi, fokus će biti stavljen na one kriterijume koji će pozitivno uticati na povećanje budžetskih prihoda i doprinijeti fiskalnoj otpornosti. Realno je da će se podrška dobiti u drugoj polovini godine”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da o pozajmici od 100 miliona pregovaraju sa jednom partnerskom bankom, sa kojom je Crna Gora ranije imala slične aranžmane, a da će novac iz tog kredita biti namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga.

Sve obaveze planirane budžetom redovno se izvršavaju, što uključuje i otplatu obaveze po ranije uzetim kreditima. U skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Ministarstvo finansija je utvrdilo mjesečni plan potrošnje, koji će zajedno za izvještajem o izvršenju budžeta za januar biti objavljen u okviru redovnog izvještavanja tokom februara.

“U načelu, prosječna potrošnja države zakonom je utvrđena na nivou od 237,7 miliona EUR, dok se na mjesečnom nivou vrši vremensko prilagođavanje određenih obaveza države u zavisnosti od prirode troška, dinamike realizacije tenderskih postupaka, dinamike implementacije granskih kolektivnih ugovora, dinamike otplate duga i pripadajuće kamate i zahtjeva potrošačkih jedinica”, kazali su iz Ministarstva.

Ovogodišnjim budžetom definisano je da se država može zadužiti do 600 miliona EUR putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije