fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja marta rok za podnošenje finansijskih iskaza

Do kraja marta rok za podnošenje finansijskih iskaza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) podsjetila je poreske obveznike da je zakonski rok za dostavu finansijskih iskaza i godišnje prijave poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu, kao i za uplatu poreza na dobit 31. mart.

Iz UPC je saopšteno da su izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit preduzeća objavljene u Službenom listu 31. decembra prošle godine.

“Imajući u vidu da su izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica u primjeni od 1. januara, to se pri utvrđivanju oporezive dobiti za prošlu kalendarsku godinu i plaćanju poreske obaveze po tom osnovu primjenjuje propis koji je bio na snazi u periodu nastanka obaveze, što podrazumijeva da se porez na dobit za prošlu godinu plaća po stopi od devet odsto, kao i pravo poreskog obveznika na umanjenje poreske obaveze za šest odsto ukoliko u roku utvrđenim zakonom obavi uplatu obračunate poreske obaveze”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, navedeni Zakon, koji predviđa progresivne stope poreza na dobit i u kojem je izbrisana norma koja reguliše pravo poreskog obveznika na umanjenje poreske obaveze, će se primjenjivati pri oporezivanju dobiti ostvarene od poreskog perioda od kada je navedena norma u primjeni, što je u slučaju poreza na dobit finansijska, odnosno ova kalendarska godina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...