fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja marta bez blokada računa

Do kraja marta bez blokada računa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kreditni povjerioci Plantaža prihvatili su da do kraja marta ne blokiraju račun kompanije, dok se nova uprava preduzeća obavezala da u tom periodu sa svim bankama usaglasi plan reprograma kreditnih obaveza, saopšteno je nakon sastanka njihovih predstavnika.

Predstavnici Plantaža su na sastanku predstavili povjeriocima ključne performanse rada i poslovnog plana za naredne tri godine, čiji rezultati će doprinijeti smanjenju nagomilanih obaveza, pišu Vijesti.

“Povjerioci su pozitivno ocijenili inicijativu Plantaža i načelno je usaglašeno da do kraja prvog kvartala naredne godine neće ugrožavati likvidnost blokadama računa i prinudnom naplatom dospjelih potraživanja. U tom periodu, kompanija sa svim bankama treba da usaglasi plan reprograma kreditnih obaveza”, kazali su iz Plantaža.

Uprava kompanije je, prema pisanju lista, sklapala nepovoljne kredite sa klauzulom da banka ima pravo da naplati odjednom sav iznos duga u slučaju da račun Plantaža i jedan dan bude u blokadi.

Opština Tuzi je prije desetak dana blokirala račun na ime sporne razlike u porezu na nekretnine iz 2019. godine, a zatim i NLB banka na iznos od 180 hiljada. Hipotekarna banka, koja je imala spornu klauzulu u ugovoru, nakon toga je najavila blokadu od dva miliona EUR za prvi naredni dan blokade.

Iz Tuzi su za petak prošle sedmice najavili novu blokadu u iznosu od 900 hiljada EUR na ime poreza na nekretnine za ovu godinu, kojeg je sama odredila, što bi tada aktiviralo i blokadu od Hipotekarne banke. Međutim, u posljednjem trenutku obje blokade su dogovorom izbjegnute.

Naslijeđeni dugovi Plantaža iznose oko 45 miliona EUR.

Iz kompanije su objasnili da su na sastanku prvi put okupili sve kreditne povjerioce i predstavnike Uprave prihoda i carina i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i da su dobili podršku i načelnu saglasnost za dalje aktivnosti po pitanju restrukturiranja obaveza i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja sistema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...