fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDo kraja godine znaće se koliko je izvjesno smanjenje cijena rominga između...

Do kraja godine znaće se koliko je izvjesno smanjenje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) očekuju da bi do kraja ove godine trebalo da bude jasnija situacija po pitanju izvjesnosti smanjenja cijena usluga rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

Nakon što je cijeli Zapadni Balkan od četvrtka postao zona bez rominga, najavljeno je da će se od sada raditi na ukidanju rominga između država tog regiona i EU.

Iz EKIP-a su kazali da su razgovori na temu smanjenja cijena usluga rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU počeli tokom prošle godine između nadležnih ministarstava i regulatora iz zemalja regiona i predstavnika Evropske komisije (EK).

„Svakako bi smanjenje cijena usluga rominga značilo mnogo za ekonomije Zapadnog Balkana, kao i sve njihove građane. Na taj način bi se Zapadni Balkan značajno približio jedinstvenom tržištu elektronskih komunikacija EU, a građanima bi se značajno olakšali uslovi putovanja, odnosno korišćenje digitalnih servisa u članicama Unije“, rekli su iz EKIP-a agenciji Mina-business.

Iz EKIP-a su naveli da, s obzirom na dinamiku pregovora, kao i na predviđenu agendu, očekuju da, do kraja ove godine, imaju jasniju situaciju po pitanju izvjesnosti smanjenja cijena usluga rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU.

Predstavnici regulatora su, komentarišući ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, podsjetili da je primjena sljedeće faze smanjenja cijena usluga rominga u državama tog regiona počela da se primjenjuje u četvrtak.

Glavna karakteristika ove faze smanjenja cijena usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana je primjena „roming kao kod kuće“ sistema naplate (RLAH).

„Primjena regulacije „roming kao kod kuće“ znači da će korisnik elektronske komunikacione usluge u romingu – telefonski pozivi, SMS poruke i prenos podataka odnosno pristup internetu, u regionu Zapadnog Balkana koristiti u skladu sa uslovima i cijenama iz tarifnog paketa koji koristi u svojoj matičnoj mreži“, dodali su iz EKIP-a.

Kako su objasnili, opšte pravilo jeste da pravo na roming po domaćim cijenama korisnik ima tokom boravka u bilo kojoj državi Zapadnog Balkana dok god provodi više vremena kod kuće nego u inostranstvu ili svoj mobilni telefon koristi više kod kuće nego u inostranstvu.

„To se smatra „fer korišćenjem“ usluga rominga. Za provjeru fer korišćenja operator može provjeriti vrijeme i potrošnju korisnika u romingu tokom najmanje zadnja četiri uzastopna mjeseca“, naveli su iz EKIP-a.

Minuti, SMS poruke i gigabajti podataka, koje korisnik potroši u drugoj državi Zapadnog Balkana, oduzimaće se od resursa, ako su isti uključeni u korisnikov tarifni paket, ili naplaćivati po cijenama za korisnikov tarifni paket koje se naplaćuje i kod kuće, odnosno u državi u kojoj korisnik živi, radi ili studira.

„Za razliku od dosadašnje prakse, korisnici više neće morati da plaćaju nikakve dodatne naknade za korišćenje usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana, uz nekoliko izuzetaka“, poručili su iz EKIP-a.

U cilju sprečavanja zloupotrebe ili prekomjernog korišćenja usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana, operatori mogu da primijene „politiku fer korišćenja“ usluga u romingu.

„To praktično znači da korisniku u slučaju određenih tarifnih paketa, odnosno „otvorenih paketa“ koji imaju neograničenu ili veliku količinu podataka uključenih u mjesečnu pretplatu, možda neće biti dostupna cjelokupna količina podataka u romingu po cijenama iz tarifnog paketa“, kazali su iz EKIP-a.

Kada operator želi da primijeni ta ograničenja za uslugu prenosa podataka u romingu, dodatnu naknadu ili bilo koji drugi izuzetak koji je predviđen regulativom koja se odnosi na „roming kao kod kuće“, dužan je da sve korisnike na koje se to primjenjuje jasno obavijesti o svim tim izuzecima, kako bi korisnik u potpunosti mogao da prati i kontroliše svoje troškove u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

U EKIP-u primjenom „roming kao kod kuće“ regulative očekuju značajno povećanje korišćenja usluga romingu u regionu Zapadnog Balkana, a posebno data usluge, odnosno pristupa internetu.

„Dobar pokazatelj pozitivnih efekata smanjenja cijena usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana je primjena prvog koraka u smanjenju cijena (RLAH+), koji je počeo da se primjenjuje od 1. jula 2019. godine, kada je u prvom kvartalu primjene, odnosno trećem tromjesečju te godine, usluga pristupa internetu u romingu porasla 43 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine“, saopštili su iz EKIP-a.

Kako su objasnili, puni efekti primjene „rominga kao kod kuće“ se mogu predvidjeti poređenjem sa efektima koje je primjena identične regulative imala u državama EU.

„Tako je u prvom kvartalu primjene RLAH-a u EU, odnosno trećem tromjesečju 2017. godine, data saobraćaj odnosno pristup internetu porastao 435 odsto, a govorni saobraćaj odnosno telefonski pozivi 62 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine“, zaključili su iz EKIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije