fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDio nepovučenih namjenskih kredita bi se mogao usmjeriti ka privredi

Dio nepovučenih namjenskih kredita bi se mogao usmjeriti ka privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ideja da se jedan dio odobrenih, a nepovučenih namjenskih kredita, preusmjeri za podršku privredi za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa ima smisla, ukoliko se sa kreditorima u eventualnom pregovorima to može dogovoriti, saopštio je nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović.

“Jasno je da će veliki broj kapitalnih investicija biti usporen ili odložen, kao i da postoje određeni troškovi, odnosno penali koje država već ima i koje će imati zbog neblagovremenog povlačenja kredita, pa je i to dodatni razlog da se bar jedan dio preusmjeri za, u ovom trenutku prioritetne namjene”, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu i njena pravna savjetnica, Ines Mrdović, nedavno je saopštila da bi Vlada mogla da dio nepovučenih kredita, namijenjenih prevashodno investicijama, preusmjeri za pomoć privredi i građanstvu.

Damjanović je, komentarišući taj predlog, ocijenio da i u varijanti odobrenog drugog dijela programa razvojne garancije Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2) i potencijalnih 250 miliona EUR koje bi bile na raspolaganju državi, postoji potreba dodatnog zaduženja, što bez podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) neće biti ni lako ni jeftino.

“S druge strane, sistemski budžetski zakon zabranjuje preusmjeravanje sa kapitalnog na tekući budžet, a usporena je i realizacija projekta auto-puta, što ce svakako imati reperkusije na očekivanu investicionu potrošnju”, rekao je Damjanović.

Zato bi Ministarstvo finansija, prema njegovim riječima, moralo mnogo brže da reaguje, jer je u ovom trenutku izuzetno važno da se što prije obezbijedi neophodna kreditna podrška ugroženom dijelu privrede, kad već domaći bankarski sektor, kako je ocijenio, sem tromjesečnog moratorijuma, nije ponudio adekvatnu finansijsku podršku.

Najčitanije