fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDio menadžmenta optužuje direktora da je ugovorio veću zaradu

Dio menadžmenta optužuje direktora da je ugovorio veću zaradu

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Članovi menadžmenta Rudnika uglja, koje je postavila prethodna uprava, tvrde da je sadašnji direktor Milan Lekić ugovorio veću zaradu od bilo kog člana poslovodstva, te da u slučaju razrješenja ima pravo na 75 odsto plate do isteka mandata.

Zbog saopštenja, koje je potpisalo pet članova menadžmenta Rudnika uglja, Lekić je najavio njihovu smjenu, piše Dan.

Priča o članovima menadžmenta krenula je prije dvije sedmice, kada su iz Rudnika kazali da će se za otpremnine 13 direktora platiti 728 hiljada EUR, što je izazvalo oštre reakcije sindikata i nove uprave. Nova uprava je tada najavila da će članovi menadžmenta umjesto otpremnina dobiti prijave.

Dio direktora u srijedu je reagovao kazavši da još nijesu bivši, jer ih niko nije razriješio, i dodali da moralni nazori Lekića nijesu baš principijelni kada je u pitanju lični interes.

“Nijeste saopštili javnosti, o kojoj navodno mnogo brinete, da je vaša zarada ugovorena u visini većoj od ugovorene plate bilo kog člana aktuelnog menadžmenta, sa ugovorenim mehanizmom zaštite u slučaju razrješenja, koji podrazumijeva 75 odsto plate do isteka mandata”, naveli su članovi menadžmenta.

Oni su dodali da je u poređenju sa otpremninama očigledna nesrazmjera u iznosima.

“Takođe, nijeste saopštili javnosti da ste nezakonito ugovorili naknade agažovanih trećih lica – eksperata, u pojedinačnim iznosima u visini mjesečne zarade direktora sektora na period od dva mjeseca, a najduže do 120 radnih dana”, kazali su članovi menadžmenta, tehnički direktor Stjepan Gazdić, direktor sektora za razvoj Dane Čamdžić, direktor proizvodnje Golub Đondović, direktor pravne službe Mugdin Nuhanović i pomoćnik izvršnog direktora Velimir Janjić.

Oni smatraju da pristup izvršnog direktora nije primjeren profesionalnim dometima i kapacitetima bilo kog poslovnog čovjeka koji se drži osnovnih poslovnih principa, a kamoli prvog menadžera jedne od najuglednijih kompanija u Crnoj Gori.

Oni su podsjetili Lekića da njegovi javni nastupi o otpremninama nijesu dobri i da ne odgovaraju istini.

“Tema o otpremninama o kojima govorite nije aktivirana i to ne može biti sve dok odbor direktora, a ne vi, razriješi, i ako razriješi, članove menadžmenta. O kakvim potraživanjima po osnovu otpremnina govorite? Da bi potraživanje postojalo valjda prethodno za to treba da se steknu neki uslovi, odnosno da ono nastane kao uzročno posledična veza nekog pravnog posla i/ili radnje”, saopštili su članovi menadžmenta.

Najčitanije