fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDio imovine prodat za 6,74 miliona EUR

Dio imovine prodat za 6,74 miliona EUR

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Dio imovine hercegnovske firme Vektra Boka u reorganizaciji prodat je za 6,74 miliona EUR u proteklih nešto više od godinu, ali je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na Vektru Investments, drugu kompaniju istog vlasnika Dragana Brkovića.

To se vidi iz izvještaja o ispunjenu obaveza prema Planu reorganizacije Vektra Boka, za period od 1. septembra prošle godine do 1. septembra ove koji je sačinilo društvo za reviziju Racio Mont, u koji su Vijesti imale uvid.

Sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju, došlo se do toga da Brković, čija uprava je preduzeće polovinom juna 2015. i dovela do bankrota, i danas sa povezanim licima rukovodi firmom, krčmi imovinu i iz nje pozajmicama izvlači novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

Glavna Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro posjeduje 59,45 odsto akcija Vektra Boke, a Vektra Investments 33,34 odsto akcija.

Brković je privatizovao bivše državno Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Boka krajem 2007. godine.

Poslije pokrenutog stečaja sredinom 2015, Vektra Boka je formalno izašla iz klasičnog stečaja u novembru te godine kada je potvrđen prvi Plan reorganizacije. Plan je, međutim, dopunjen krajem septembra 2016. godine, ali je njegova primjena počela sa zakašnjenjem, u prvom kvartalu 2017.

Firma Montenegro Arhitekture Cobstructing, Consulting and Advertizing (Marcca) sa većim brojem parcela zemljišta prodata je, prema Planu reorganizacije, 4. oktobra prošle godine za 1,11 miliona EUR. Od tog novca, Vektra Boka je istog dana po osnovu ugovora pozajmila Vektri Investments 1,06 miliona EUR.

Drugu firmu CR Investment sa većim placem, voćnjakom i objektima u Podgorici, Vektra Boka je prodala 1. novembra prošle godine za 3,39 miliona EUR i istog dana od prihodovanog novca po osnovu ugovora pozajmila 3,13 miliona EUR.

U naselju Topla u Herceg Novom su 12. marta ove godine prodali zemljište površine nešto više od četiri hiljade kvadrata sa malom pomoćnom zgradom od 29 metara kvadratnih za 1,39 miliona EUR.

Po osnovu Ugovora o cesiji, u tri pojedinačna iznosa ili ukupno 320 hiljada EUR od prihodovanog novca, preneseno je na Vektru Investments.

Godišnji troškovi sprovođenja Plana reorganizacije iznose ukupno 354,09 hiljada EUR, od čega navodno još nije plaćeno 285,8 hiljada EUR.

Revizorskoj firmi Racio Mont iz Kolašina, odnosno njegovom vlasniku Predragu Rakočeviću, kao stručnom licu,, sa pripadajućim dažbinama Vektra Boka duguje 84,7 hiljada EUR. Revizoru se godišnje za nadzor obračunava za usluge po 20 hiljada EUR uvećanih za troškove poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Predsjednik Odbora direktora Vektra Boke, Dragan Brković ima mjesečnu nadoknadu od 2,5 hiljada EUR, a Milić Popović i Bojan Brković po dvije hiljade EUR.

Za 30 mjeseci, prema izvještaju revizora, Draganu Brkoviću od 75 hiljada nije plaćeno 15 hiljada EUR, Popoviću od 60 hiljada nije plaćeno osam hiljada, a Bojanu Brkoviću od 60 hiljada nije plaćeno 12 hiljada EUR.

Na ukupne neplaćene obaveze prema članovima Borda od 35 hiljada EUR neophodno je dodatno platiti 11,97 hiljada EUR za poreze i doprinosa.

Najčitanije