fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada

Digitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interes Vlade je da u partnerstvu sa kompanijama iz sfere informacionih tehnologija podstakne razvoj konkretnih digitalnih rješenja, koja će građanima i privredi unaprijediti uslove života i rada, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je, na otvaranju Regionalne konferencije o digitalnoj transformaciji (EDITA) u Podgorici, kazala da su Vladine politike i strategije snažno usmjerene na stimulisanje i jačanje inovativnosti preduzeća kao faktora daljeg privrednog razvoja.

„To će, nadamo se, uskoro, dovesti do vidljivih i održivih rezultata u transformaciji privrede Crne Gore“, navela je Sekulić.

Prema njenim rijeima, jedan od ključnih ciljeva Vlade je nastavak aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta, kao i finansijska i institucionalna podrška razvoju preduzetništva, odnosno eliminisanje biznis barijera na državnom i lokalnom nivou, kroz niz programa.

„Vjerujemo da ćemo sa svim tim podsticajnim mjerama, kroz saradnju akademske zajednice, biznisa i Evropske unije (EU) ohrabriti preduzetnike i inovatore i razviti okruženje za razvoj više sektora, uključujući zdravstvo, agrobiznis, obnovljive izvore energije, rudarstvo, transport i pametne gradove, kako bismo imali preduzetnički ekosistem koji će Crnu Goru učiniti konkurentnom zemljom na jedinstvenom evropskom tržištu“, poručila je Sekulić.

Ona je kazala da Regionalna konferencija o digitalnoj transformaciji, čiji je organizator kompanija Amplitudo uz podršku Centralno Evropske inicijative, predstavlja odličnu priliku za dalje unapređenje saradnje i definisanje konkretnih koraka i projekata u pravcu digitalne transformacije.

„Digitalne tehnologije rapidno transformišu svijet koji poznajemo i donose nam neograničeni potencijal za unapređenje društva u cjelini. Digitalizacija je trenutno najveći globalni pokretač inovacija, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta i privrednog rasta“, rekla je Sekulić.

Crna Gora je, kako je navela, fokusirana na taj transformativni talas, mogućnosti koje se pružaju i na nosioce promjena koji imaju hrabrosti da krenu u to putovanje.

„Programski ciljevi Vlade, usklađeni sa politikama EU, usmjereni su na stvaranje uslova za dinamičan razvoj infrastrukture i mreža nove generacije, kontinuirano unapređenje elektronskih usluga, poboljšanje regionalne povezanosti, usklađivanje politike spektra, rominga i sajber bezbjednosti, a sve to u cilju ubrzane digitalizacije čitavog društva“, saopštila je Sekulić.

Direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, rekao je da je čitava zamisao u vezi organizacije konferencije krenula “sa papira”, dok se u krajnosti realizovala okupljanjem vodećih regionalnih digitalnih inovatora.

On je kazao da su u kompaniji sve to uspjeli da postignu velikom posvećenošću i ljubavlju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, saopštila je da je sa dobrim idejama moguće promijeniti svijet.

Ona je kazala da su i velike kompanije, poput Apple-a, Amazona i Facebook-a, krenule kao mali biznisi.

“Uspjeh svake firme, kako u Crnoj Gori, tako i u SAD-u ili Velikoj Britaniji, zavisi od upornosti. Bitno je ojačati veze među nama i otkriti oblast ili polja gdje možemo sarađivati”, dodala je Rising Reinke.

U sklopu konferencije planirano je i takmičenje inovativnih digitalnih start up-ova sa jednim od najvećih fondova za nagrade u regionu.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...