fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalizacija društva prioritet

Digitalizacija društva prioritet

Petrovac, (MINA-BUSINESS) – Digitalizacija društva kroz uspostavljanje informacionih sistema i elektronskih servisa u skladu sa najnaprednijim tehnologijama i međunarodnim standardima strateško je opredjeljenje Vlade, saopštio je generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović.

On je na trodnevnoj radionici za službenike državne uprave, čiji organizator je Ministarstvo javne uprave, kazao da taj Vladin resor aktivno radi na oblikovanju politika kojima će se ojačati IT kapaciteti i podsticati digitalne vještine građana, stvarati dodatne mogućnosti za preduzeća i potrošače, uz podržavanje zelene tranzicije, istovremeno poštujući temeljna prava i vrijednosti.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Orlando Fusco rekao je, otvarajući radionicu, da Crna Gora ima punu podršku EU u daljem razvoju digitalizacije i elektronskih servisa, jer je to pokretač ekonomskog razvoja.

“Realizovani su neki od ključnih uslova za pružanje kvalitetnih digitalnih usluga, ali ostvareni napredak u posljednjim godinama nije dovoljan i trenutna situacija se mora unaprijediti, naveo je Fusco.

Projektni menadžer UNDP-a, Boris Rebić, saopštio je da postoji trend rasta upoznatosti građana sa elektronskim uslugama i osvrnuo se na prepreke u pružanju istih, kao što je potreba za postojanjem cjelovitih digitalnih servisa na jednom mjestu i obaveza institucija da razmjenjuju podatke putem mehanizama koje pruža Ministarstvo javne uprave.

Trodnevna radionica pod nazivom Katalog elektronskih usluga i usluge elektronske uprave organizovana je kroz podršku TAIEX mehanizma EU i UNDP-a u Crnoj Gori. Edukaciju vode eksperti iz hrvatskog Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji kolegama iz Crne Gore prezentuju najbolje EU prakse u domenu digitalizacije javne uprave.

Na edukaciji učestvuje 26 predstavnika institucija državne uprave, koji su prepoznati kao pokretači procesa digitalizacije. Oni će kroz razmjenu iskustava sa kolegama iz EU, dobiti priliku da čuju detalje o praktičnim načinima unapređenja usluga za građane i privredu, što će biti od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta, bolju vidljivost u mapiranju potreba, ali i prevazilaženje postojećih izazova u procesu digitalne transformacije.

Iz Ministarstva je objašnjeno da se na taj način ostvaruje prilika za kreiranje sinergijskog djelovanja u pravcu cjelovitog razvoja ove oblasti.

Oni su podsjetili da je TAIEX instrument Evropske komisije koji pruža tehničku i ekspertsku pomoć zemljama kandidatima za članstvo u EU, olakšavajući usklađivanje nacionalnih sa propisima i standardima EU.

Projekat pod nazivom E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na Covid 19 sprovodi se sa ciljem ubrzanja digitalne transformacije kroz jačanje državne infrastrukture, digitalnih platformi, te kreiranje elektronskih usluga.

Projekat realizuje UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a finansira ga Evropska unija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije