fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDF: Minimalna zarada da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom

DF: Minimalna zarada da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) podnio je amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu, kojim predlažu izjednačavanje minimalne zarade sa minimalnom potrošačkom korpom.

Predstavnici Kluba poslanika DF-a su amandman podnijeli na Vladin Predlog izmjena i dopunama Zakona o radu, kojima se, između ostalog, predlaže povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 EUR.

Vlada je te izmjene donijela zbog usklađivanja sa programom Evropa sad.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosla 667,9 EUR.

Predstavnici Kluba poslanika DF-a su u obrazloženju amandmana naveli da se predloženim iznosom minimalne zarade od 450 EUR ne postiže cilj koji bi ta odredba trebalo da ostvari.

“Taj iznos značajno je, već sada, niži od minimalnog iznosa potrebnog za obezbjeđenje elementarnih životnih potreba građana, te se njime de fakto institucionalizuje životni standard ispod nivoa granice siromaštva”, navodi se u obrazloženju.

Iz Kluba poslanika DF-a su kazali da se predloženim setom zakona, koji prate predlog povećanja minimalne zarade, uvodi povećanje poreza, akciza i novih dažbina, što će, kako smatraju, nužno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namjernica.

„Time se automatski obezvređuje predloženo povećanje minimalne zarade. To su zamke kojima se s jedne strane stvara privid poboljšanja standarda, a s druge uzima što je dato, pa i više od toga“, dodaje se u obrazloženju amandmana.

Iz Kluba poslanika DF-a su ocijenili da je izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe finansijski održivo, jer statistički podaci nijesu puka projekcija novca koji je potreban za biološki opstanak, već podatak koji pokazuje koliko svaki građanin minimalno mora i zapravo svakog mjeseca potroši da bi obezbjedio osnovne životne uslove sebi i užoj porodici.

„To znači da su roba i usluge, koje su nužno konzumirane tokom jednog mjeseca, morale biti proizvedene. Vezivanjem minimalne zarade za minimalnu potrošačku korpu radnicima se isplaćuje minimum vrijednosti koje su proizveli i sprečava da inflacija “pojede” njihovu platu”, zaključili su z Kluba poslanika DF-a koji čine poslanici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije