fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDF: Izmjene Zakona o radu donijete zbog usklađivanja normi

DF: Izmjene Zakona o radu donijete zbog usklađivanja normi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmjene i dopune Zakona o radu nijesu bile uperena ni protiv jednog lica u Crnoj Gori, već se radilo isključivo o usklađivanju normi sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Naime, odredbu o smanjenju starosne granice sa 67 na 66 godina za sticanje uslova za starosnu penziju, izglasao je upravo bivši režim.

“Međutim, zamjenom teza ovih dana i naknadnom pameću pojedinci iz bivšeg režima i njihovi naručeni pravni analitičari zapravo pokušavaju da javnosti serviraju priču da će doći do ekonomskog kolapsa zbog pomenute izmjene”, navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su rekli da je pojedince iz bivšeg režima zabrinula informacija da tim izmjenama Zakona specijalni državni tužilac (SDT), Milivoje Katnić mora u penziju po sili zakona, a onda su oni u problemu jer će novi SDT pokrenuti postupke zbog višegodišnjih pljački, kriminala, nezakonitih dodjela stanova i kredita povlašćenim pojedincima.

“Nije tačno da su izmjene i dopune Zakona o radu donijete zbog Katnića jer njemu funkcija prestaje i u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu, gdje tužiocu prestaje funkcija kada stekne uslove za starosnu penziju”, rekli su iz DF-a.

Oni su precizirali da je, u skladu sa članom 17 i 18 Zakona o PIO, Katnić stekao uslov za starosnu penziju, znači po zakonu koji je usvojio bivši režim kada je iz ranijeg zakona o PIO u članu 17 spustio starosnu granicu sa 67 na 66 godina života i propisao umanjenje te granice po članu 18 u zavisnosti od vremena provedenog na radnim mjestima sa uvećanim stažom.

“Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o radu i odredbe o smanjenju starosne granice, jednoglasno su na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje glasali svi prisutni članovi odbora, i iz vlasti i iz opozicije, među njima i profesorica prava, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, kao i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša”, navodi se u saopštenju.

Za zakon u načelu na plenumu 46 poslanika glasalo je za, a Ukaz o proglašenju Zakona donio je predsjednik Milo Đukanović.

“Sada poslanik SD-a Damir Šehović i ostalo društvo iz opozicije najavljuju da će tražiti pomoć međunarodne zajednice i ocjenu ustavnosti odredbi iz Zakona za koji su glasali, za iste odredbe koje su u Zakon o PIO sami izglasali kada su bili na vlasti”, navodi se u saopštenju.

U DF-u su rekli da je valjda sada svima jasno da su to očajnički pokušaji bivšeg režima da spašavajući Katnića spašavaju sebe.

“Šehoviću i njemu sličnim poruka – da umjesto vraćanja stare odredbe u Zakon o radu, vrate nezakonito stečene stanove, kredite i opljačkani novac od građana”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...