fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDevet prijava zbog kašnjenja ili otkazivanja leta

Devet prijava zbog kašnjenja ili otkazivanja leta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV), u prvih deset mjeseci, podnijeto je ukupno devet prigovora putnika zbog kašnjenja ili otkazivanja leta, dok ih je prošle godine bilo deset.

Iz Agencije su saopštili da su prava putnika u Crnoj Gori regulisana Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, piše Dan.

Tim zakonom je, kako su objasnili, regulisano da putnik prigovor podnosi prvo vazdušnom prevozniku.
Ukoliko avioprevoznik ili u određenim slučajevima menadžment aerodroma u roku od 30 dana od dostavljanja prigovora ne odluči po prigovoru, putnik ima pravo da se obrati ACV, za mirno rješavanje spora.

„Takvih obraćanja u prošloj godini imali smo ukupno deset, dok smo u deset mjeseci ove godine imali devet prigovora putnika“, kazali su iz ACV.

Oni su naveli da su mnogobrojni razlozi zbog kojih se dešava da letovi avionom kasne ili su otkazani.

„Svakako da se shodno toj situaciji većina putnika pita šta će biti sa kartom koju su kupili, da li će morati da kupe novu ili da li će zbog toga ukoliko presijedaju zakasniti na drugi let“, naveli su iz ACV.

Prema njihovim riječima, u slučaju da let kasni ili je otkazan, odgovornost snosi vazdušni prevoznik i putnici imaju pravo na materijalnu odštetu.

„Naknade za sve letove dužine do 1,5 hiljada kilometara iznose 250 EUR. Za sve letove dužine između 1,5 hiljada i 3,5 hiljada kilometara odšteta je 400 EUR. Novčane naknade u tim situacijama mogu biti i do 600 EUR“, objasnili su iz ACV.

Oni su naveli da, kada je putnicima ponuđeno preusmjeravanje do njihovog mjesta odredišta alternativnim letom, vazdušni prevoznik može smanjiti visinu odštete 50 odsto, i to kada ostvareno vrijeme dolaska ne prelazi prvobitno rezervisano vrijeme dolaska.

Iz ACV su dodali da u slučaju otkazivanja leta putnici imaju pravo na vraćanje novca ili preusmjeravanje.

„Ukoliko je do otkazivanja leta došlo usljed vanrednih okolnosti koje se nijesu mogle izbjeći i ako su preduzete sve potrebne mjere, vazdušni prevoznik nije dužan da plati odštetu“, kazali su iz ACV.

Najčitanije