fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDepoziti građana 2,5 milijardi EUR

Depoziti građana 2,5 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prema podacima koje su banke do 31. marta dostavile Centralnoj banci (CBCG) depoziti građana iznose 2,5 milijardi EUR ili 48,23 odsto ukupnih u sistemu.

U odnosu na kraj prošle godine kada su iznosili 2,4 milijarde EUR, depoziti građana ostvaruju rast od 44,9 miliona ili 1,83 odsto.

Kako kazali Pobjedi iz CBCG najveći oročeni depozit fizičkog lica u bankarskom sistemu iznosi 26,5 miliona EUR, a pravnog 20 miliona EUR.

“Depoziti pravnih lica iznose 2,68 milijardi EUR ili 51,77 odsto ukupnih u sistemu. Posmatrano u odnosu na kraj prošle godine kada su iznosili 2,76 milijardi EUR, depoziti pravnih lica ostvaruju pad od 79,7 miliona EUR ili 2,88 odsto”, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Prema podacima koje imaju, ukupni oročeni depoziti građana iznose 562 miliona EUR.

“Posmatrano po ročnosti, građani najviše štede u periodu od jedne do tri godine u ukupnom iznosu od 238,7 miliona EUR, što predstavlja 42,47 odsto ukupnih oročenih depozita građana”, naveli su iz CBCG.

Što se tiče ostalih podataka, pasivna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila je 0,29 odsto i u odnosu na kraj prošle godine bilježi povećanje od 0,03 procentna poena.

“Pasivna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite fizičkih lica iznosila je 0,35 odsto, a pravnih 0,24 odsto. U odnosu na kraj prošle godine, stope na depozite fizičkih lica ostvaruju rast od 0,02 procentna boda, a pravnih 0,05 procentnih poena”, rekli su iz CBCG.

Posmatrano po ročnosti, pasivna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne depozite u periodu do tri mjeseca iznosila 1,84 odsto, dok je u periodu preko pet godina iznosila 1,99 odsto.

Na pitanje šta misle o najavama da bi država mogla emitovati obveznice građanima preko crnogorske berze, da li vide mogućnost da se javljaju građani, kazali su da je Savjet CBCG preporučio da se prije donošenja ovakve odluke, pripemi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem.

“Naime, emisija obveznica na domaćem tržištu mogla bi usloviti odliv depozita iz banaka, što bi se odrazilo na njihovu likvidnu poziciju, odnosno raspoloživost sredstava koje banke plasiraju ka stanovništvu i privredi. Imajući u vidu potrebu očuvanja finansijske stabilnosti, pomenute rizike treba pažljivo sagledati i biti oprezan prilikom donošenja odluke o zaduživanju države na domaćem tržištu”, objasnili su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije