fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDefinisali jačanje unapređenja okruženja za razvoj MMSP

Definisali jačanje unapređenja okruženja za razvoj MMSP

Podgorica, (MIINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) za ovu i narednu godinu, kojim su definisani jačanje unapređenja okruženja za razvoj tog sektora i njihove konkurentnosti.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, koje je nosilac politike razvoja u Crnoj Gori, saopšteno je da se ciljevi definisani Akcionim planom odnose na jačanje politike MMSP i unapređenje okruženja za njihov razvoj, promocija MMSP i preduzetništva, poslovno povezivanje i lakši pristup novim tržištima.

“Ovi strateški ciljevi razrađeni su kroz devet operativnih ciljeva, 36 mjera i 99 aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva, koje koordinira sprovođenjem Strategije razvoja MMSP u Crnoj Gori za period od 2018. godine do naredne, kazali su da će sprovođenje politika utvrđenih tim dokumentom, donijeti najznačajnije efekte za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

“Ti efekti se ogledaju u unapređenju poslovnog ambijenta, jačanju dostupnosti i raspoloživost finansijskih sredstava kroz kredite, faktoring, garancije i jačanju znanja MMSP o upravljanju finansijama, kao i unapređenju konkurentnosti MMSP kroz poboljšanje raspoloživosti savjetodavnih usluga i informacija, internacionalizacije MMSP i jačanja izvoza, inovativnosti, preduzetničkih kompetencija, formalne i neformalne edukacije u MMSP, privatno-javnog partnerstva u kreiranju i implementaciji politike MSP”, precizirali su iz Ministarstva.

Očekivani efekti tog akta se, kako se dodaje, na duži rok odnose na razvoj preduzetničkog društva, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, uravnoteženje regionalnog razvoja i stvaranje konkurentnog sektora MMSP i njegovog većeg doprinosa u ukupnoj vrijednosti crnogorske ekonomije.

“Imajući u vidu značaj MMSP sektora za ekonomiju Crne Gore, tačnije karakteristike politike u smislu njene horizontalne, višedimenzionalne i multisektorske prirode, koordinacija implementacije politike MSP u Crnoj Gori, monitoring i evaluacija, predstavljaju jedan od visokih prioriteta u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i distribuciji programske podrške MMSP shodno njihovim potrebama”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije