fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeficit Fonda PIO smanjen 3,37 odsto

Deficit Fonda PIO smanjen 3,37 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupni prihodi Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) za prvi kvartal porasli su 3,37 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što ujedno predstavlja i pad deficita, saopštio je vršilac dužnosti direktora, Ranko Aligrudić.

On je Danu kazao da će od 1. maja penzije veće oko deset odsto.

„Važno je napomenuti da podaci ostvareni u prvom kvartalu nijesu pokazatelj koji vodi preciznoj procjeni kretanja deficita, ali moramo naglasiti da je deficit u prošloj godini iznosio 21 odsto, što je značajan pad u odnosu na projektovani od oko 30 odsto“, rekao je Aligrudić.

On je dodao da se može reći da u strukturi primitaka izvorni prihodi bilježe rast od 3,37 odsto, što znači da opšti prihodi iz budžeta bilježe pad za istu vrijednost.

„Očekujemo da će struktura primitaka u narednim mjesecima biti sve povoljnija“, saopštio je Aligrudić.

U nominalnom iznosu, Fond je od januara do marta ostvario izvorne prihode od doprinosa u iznosu od 67,54 miliona EUR, dok je prošle godine u istom periodu prihod od doprinosa iznosio 65,45 miliona EUR.

Prihodi od doprinosa na mjesečnom nivou u januaru su iznosili deset miliona EUR, februaru 25,66 miliona i u martu 31,84 miliona EUR. Кao što se iz navedenog može zaključiti, zabilježen je trend mjesečnog rasta prihoda od doprinosa, za koji se očekuje da bude zadržan do kraja godine, što bi značajno smanjilo deficit Fonda.

„Što se tiče deficita Fonda, on je u martu ove godine iznosio 20,64 odsto, što znači da su penzije finansirane sa 79,36 odsto od prihoda od doprinosa, a 20,64 odsto sa opštim prihodima budžeta“, precizirao je Aligrudić.

On je naveo da je odredbama Zakona PIO propisano da se vrijednost penzije za jedan lični bod usklađuje tri puta godišnje, 1. januara, 1. maja i 1. septembra, te da se očekuje da će prema procjenama Ministarstva finansija, usklađivanje penzija od 1. maja, odnosno njihov rast, iznositi deset odsto.

„Prema podacima koji se odnose na poslednju isplatu penzija, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 299,35 EUR. Кako tačan iznos prosječne penzije zavisi od više parametara, kojima je pored procenta za koji se vrši usklađivanje obuhvaćen, između ostalog, i broj novih penzionera i iznos njihove penzije, nije moguće dati precizan podatak o iznosu prosječne penzije nakon sprovedenog usklađivanja penzija i ostalih prava“, rekao je Aligrudić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije