fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDanas potpisivanje ugovora sa komercijalnim bankama

Danas potpisivanje ugovora sa komercijalnim bankama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, potpisaće danas sa predstavnicima komercijalnih banaka ugovore o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera, da bi se omogućilo plasiranje sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnim uslovima.

Sredstva su obezbijeđena aranžmanom između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB).

Riječ je o 40 miliona EUR, što predstavlja prvu tranšu od 70 miliona koliko je ukupno obezbijeđeno kod ove međunarodne finansijske institucije. Druga tranša kredita od 30 miliona EUR može se dobiti tek kada se plasira prva.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbijeđena iz CEB-a, što znači da će ukupno u okviru projekta privredi biti na raspolaganju 140 miliona EUR.

U projekat je uključeno svih 12 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu, a novac će dobiti beskamatno.

“Shodno dostavljenim ponudama, novac će biti proporcionalno raspoređen bankama. Njima će se novac prenijeti na period otplate od devet godina u koji je uključen i grejs period od dvije godine”, kazali su ranije iz Ministarstva finansija.

Svaka banka će imati posebne uslove prema kojima će plasirati novac privredi i kamatna stopa će konačno biti definisana ugovorom koji Spajić i Milatović sa njima potpišu.

Milatović je u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da preduzeća iz ove kreditne linije mogu očekivati kamatnu stopu od 2,5 do 3,5 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...