fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDanas počinje 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja

Danas počinje 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Brod Polar Empress, norveške kompanije Shearwater, trebalo bi danas da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja, radi eventualne eksploatacije nafte i gasa.

Iz Uprave za ugljovodonike su kazali da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja.

“O platformama i njihovim karakteristikama još je rano govoriti, s obzirom da podaci na osnovu kojih bi trebalo da se planira prva istražna bušotina još nijesu poznati”, rekao je Vijestima direktor Uprave, Vladan Dubljević.

On je naveo da eventualne platforme u crnogorskim teritorijalnim vodama neće biti instalirane makar još naredne četiri godine.

“Platforme neće biti vidljive sa obale, jer je najbliža tačka ovih blokova na osma milja od obale”, objasnio je Dubljević.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016. godine sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta prošle sa Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina.

Proizvodnja nafte i gasa se, kako je dodao, ne obavlja samo putem velikih platformi, već se sve češće koriste manje vidljiva FPSO postrojenja, brod fabrika za skladištenje, proizvodnju i pretovar nafte i gasa, kao i podzemne instalacije.

Bušenje bi trebalo da počne krajem naredne ili početkom 2020. godine. Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i gasa.

Dubljević je, komentarišući proteste pojedinih nevladinih organizacija koje smatraju da može doći do uništenja morskog biodiverziteta, rekao da se ne radi o štetnom poduhvatu.

On je podsjetio da je procjenu uticaja na životnu sredinu za 3D seizmička istraživanja usvojila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije