fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDanas o rebalansu budžeta i visini otpremnina

Danas o rebalansu budžeta i visini otpremnina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da raspravlja o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu i odluci o visini otpremnina za zaposlene u javnom sektoru koji budu zainteresovani za sporazumni raskid radnog odnosa, potvrđeno je Pobjedi.

Budžet za tekuću godinu iznosi 2,38 milijardi EUR.

Kako se navodi, izvjesno je da Vlada planira zaduženje do 500 miliona EUR. To je na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Centralne banke ranije saopštio ministar finansija Darko Radunović.

On je tada kazao da država namjerava da se, uz garanciju Svjetske banke, zaduži 300 do 500 miliona EUR zbog povoljnog eksternog tržišta i da tim novcem vrati 360 miliona EUR kredita koji dospijevaju naredne godine, a da će 140 miliona biti za tekuću likvidnost.

Radunović je dodao je da očekuje dobre uslove za zaduživanje.

On je istakao je da su ta zaduženja za izmirenje obaveza koje dospijevaju ili za kapitalni budžet.

Tekuća potrošnja, kako je ponovio Radunović, pokrivena je tekućim prihodima.

Pobjeda piše da će predložena visina otpremnina državnih službenika koji sporazumno napuste posao biti poznata danas i da je izvjesno da će one važiti do 31. decembra iduće godine.

Vlada je u maju podržala predlog Ministarstva finansija da te otpremnine budu ograničenog roka.

Osam poslanika tražilo je izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojima se predlaže da se u zakon unese da zaposleni ima pravo na otpremninu u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ne samo odlaska u penziju i proglašenjem tehnološkog viška.

Traženo ograničenje, prema predlogu koji su podnijeli poslanici Marta Šćepanović, Jovanka Laličić, Nikola Rakočević, Predrag Sekulić, Genci Nimanbegu, Boris Mugoša, Andrija Popović i Adrijan Vuksanović, važiće samo za sporazumni raskid, ali ne i penzionisanje i tehnološke viškove.

Najčitanije