fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDanas o predlogu da EPCG otkupi imovinu Željezare

Danas o predlogu da EPCG otkupi imovinu Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sastanak na kojem bi trebalo da se razmotri predlog da Elektroprivreda (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić biće održan danas u osam sati u zgradi Vlade, saznaje Televizija Crne Gore.

Najavljeno je da će na sastanak doći i predstavnici turske firme Tosčelik, prenosi portal RTCG.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari tim povodom se pismom obratio premijeru Dritanu Abazoviću, ukazujući na benefite koje bi, kako smatraju, EPCG imala ako bi otkupila imovinu fabrike.

Oni su kazali da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je, kažu, razrađen i projekat, a ideja se pokazala opravdanom.

“Pri današnjim cijenama električne energije na berzi povrat ove investicije u narednih najmanje 20 godina ubrala bi kompanija koja bi bila u vlasništvu EPCG. Postavlja se pitanje zašto država, odnosno EPCG, ne bi sagradila solarnu elektranu koja bi činila petinu proizvodnje Termoelektrane Pljevlja kada za to postoje idealni uslovi i kada je sadašnji vlasnik upravo imao namjeru da zadrži imovinu fabrike nakon otpuštanja zaposlenih sa istim ciljem”, kazali su zaposleni.

Oni su dodali da bi u slučaju preuzimanja fabrike EPCG mogla da računa na brojne druge benefite. Između ostalog tu navode proizvodnju kovanih legiranih čelika, korišćenje kapaciteta Radventa za interne potrebe fabrike i za pružanje usluga za potrebe tehničkog održavanja i remonta proizvodnih jedinica EPCG i za montažu solarnih panela na već započetim projektma u okviru EPCG.

Zaposleni su naveli i da bi se opremanjem bivših proizvodnih hala u kratkom periodu obezbijedili uslovi za pokretanje velikog broja prerađivačkih kapaciteta EPCG.

Oni su podsjetili i da su stučnjaci iz Austrije i Italije prije par godina nudili opremu po principu ključ u ruke da se u prostorijama Željezare napravi centar za skladištenje podataka za potrebe lokalne samouprave, agencija i uprava.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari se nada da će prilikom donošenja odluke o sudbini Željezare uzeti u razmatranje navedene stavke i da će na današanjem sastanku biti odlučeno da se radnici vrate u proizvodne hale na obostrano zadovoljstvo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...