fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDan unaprijed tržište električne energije startovalo sa radom

Dan unaprijed tržište električne energije startovalo sa radom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi segment tržišta električne energije u Crnoj Gori, pod nazivom Dan unaprijed tržište, danas je počeo sa radom, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

“Danas je profunkcionicalo “day-ahead” tržište i naša berza danas prvi put počinje sa trgovinom. Očekujemo brzo dobre vijesti sa njihove strane u vezi sa prvim tranaskcijama”, rekao je Šahmanović na sjednici Vlade.

On je čestitao rukovodstvu preduzeća Berza električne energije (BELEN), jer su, kako je rekao, uradili veliku stvar.

Kako je ranije saopšteno, na crnogorskom tržištu, osim državnih energetskih kompanija Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), biti prisutna vodeća regionalna i evropska imena iz tog privrednog segmenta, poput italijanskog ENEL-a, Elektroprivrede Srbije, hrvatskog HEP-a, slovenačkih HSE i GENi-ja, EFT Montenegro koji čini dio EFT Grupe i Danske commodities.

Berza električne energije je osnovana 2017. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji su vlasnici EPCG, CEDIS i COTEE. Cilj BELEN-a, na kojoj se od 2020. godine vrše nabavke gubitaka na distributivnoj i prenosnoj mreži (dugoročno tržište) je da bude glavna karika u uspostavljanju funkcionalnog i operativnog “dan unaprijed” tržišta, koje će podstaći transparentnost i konkurentnost kada je u pitanju trgovina električnom energijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije