fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović - Ozan: Bolje koristiti ekonomske potencijale

Damjanović – Ozan: Bolje koristiti ekonomske potencijale

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jačanjem ekonomske saradnje Crne Gore i Turske težiće se korišćenju ogromnih potencijala u energetici, građevinarstvu, poljoprivredi, turizmu i trgovini na obostrano zadovoljstvo i opštu korist zemalja Zapadnog Balkana, smatraju ministar finansija Aleksandar Damjanović i turska ambasadorka, Songul Ozan.

Prema ocjeni Damjanovića, ukupna spoljnotrgovinska razmjena, kao i drugi ekonomski parametri pokazuju da su dvije zemlje trenutno daleko od ostvarivanja punih ekonomskih potencijala, odnosno od poželjnih 250 miliona EUR robne razmjene.

Na sastanku je ukazano da je pandemija koronavirusa u proteklom periodu otežala produbljivanje odnosa u maksimalnoj mogućoj mjeri.

“Zajednička namjera je da se ekonomska saradnja pospješi, uzimajući u obzir aktuelne okolnosti globalno složene situacije zbog rata u Ukrajini”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Damjanović je naglasio značaj dosadašnje podrške Turske Crnoj Gori, posebno preko kancelarije Turske agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kao i prisustva turskog kapitala, interesovanja turista iz te zemlje i izbora Crne Gore za mjesto stanovanja.

“Sagledavajući prioritete i izazove dalje saradnje – neophodno je, kroz principe konkurentnosti, efikasnosti i racionalnosti, raditi na jačanju finansijskih odnosa i tokova dviju zemalja”, poručio je Damjanović.

Ozan je kazala da Turska Crnu Goru smatra savezničkom zemljom, iskrenim prijateljem, koji garantuje mir i prosperitet biznis ambijenta Zapadnog Balkana, kao i da je namjera njene države da bude prisutnija na tržištu Crne Gore.

Ona je poželjela ministru finansija uspjeh u predstojećem zahtjevnom radu, navodeći da je upoznata i sa pređašnjim radom te da njegovu sadašnju poziciju smatra velikim dobitkom za crnogorsku ekonomiju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije