fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović na Godišnjem sastanku SB i MMF-a u Vašingtonu

Damjanović na Godišnjem sastanku SB i MMF-a u Vašingtonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija Aleksandar Damjanović učestvovaće na Godišnjem zasijedanju Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje danas počinje u Vašingtonu.

Iz Ministarstva finansija su naveli da su glavne teme ovogodišnjih sastanka, koji će trajati do 16. oktobra, istorijski izazovi sa kojima se ekonomije suočavaju na globalnom nivou, poput pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, visoke inflacije i nestašice hrane i energenata.

Sastanak kreatora i nosilaca svjetske finansijske i fiskalne politike prilika je da se razmotre najdjelotvorniji mehanizmi kao odgovor na ekonomsku razvojnu krizu i ostvarenje zajedničkih ciljeva – očuvanje stabilnosti javnih finansija i iskorjenjivanja siromaštva.

U okviru Vašingtnoskog jesenjeg zasijedanja, Damjanović će imati niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima SB i MMF, rukovodiocima ministasrtava finansija drugih država, šefovima vodećih svjetskih banaka i drugih kredibilnih finansijskih institucija.

Damjanović, koji sa generalnim direktorom Direktorata za državni budžet, Bojanom Paunovićem, u Vašingtonu boravi do četvrtka, razgovaraće o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti, svjetskoj ekonomskoj perspektivi, kao i o globalnim izazovima, u kontekstu male, otvorene i zavisne ekonomije, kakva je crnogorska.

Godišnji sastanci u Vašingtonu, pored zvaničnika MMF-a i SB, okupljaju vodeće svjetske bankare, ministre finansija, parlamentarce, rukovodioce privatnog sektora, civilnog društva i akademike koji će učestvovati na brojnim seminarima, bilateralnim susretima, konferencijama za štampu, brifinzima i raznim drugim događajima čiji je fokus globalna ekonomija, međunarodni razvoj i stabilan svjetski finansijski sistem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije