fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDaju podršku za podizanje i modernizaciju proizvodnih voćnih zasada

Daju podršku za podizanje i modernizaciju proizvodnih voćnih zasada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je sve zainteresovane da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju, odnosno opremanje proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu.

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih i osavremenjavanju postojećih zasada.

Iz Ministarstva su objasnili da investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima, ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti.

“Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registru poljoprivrednih gazdinstava do trenutka podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške”, navodi se u saopštenju.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 hektara.

Investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini.

Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje „kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreža sa pratećom konstrukcijom, agrofolije, tunela za uzgoj jagoda i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Minimalna visina investicije je 500 EUR.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi deset hiljada EUR, uz budžetsku podršku do 60 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do šest hiljada EUR.

Pored iznosa podrške od 60 odsto, još dodatnih deset odsto, odnosno ukupno 70 odsto podrške od iznosa prihvatljive investicije, mogu ostvariti oni podnosioci zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, odnosno koji su upisani u Registar poljoprivrednika u skladu sa propisom kojim je uređeno obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao jedinog ili glavnog zanimanja i koji su do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku izmirili doprinose u skladu sa zakonom, dospjele do 30. juna prošle godine, po osnovu upisa u ovaj registar.

Za investicije koje se odnose na nabavku protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom budžetska podrška iznosi 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do osam hiljada EUR.

Uslovi za podršku, kao što su minimalna površina zasada, gustina biljnog sklopa, prijem sadnica, minimalna vrijednost investicije za podršku i slično, definisani su specifičnim kriterijumima prihvatljivosti.

Javni poziv, sa obrascom zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva.

Informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona 020 482 115.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...