fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDaju podršku za gradnju bunara i bistijerni

Daju podršku za gradnju bunara i bistijerni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je danas zainteresovane poljoprivrednike da se do 1. jula prijave za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni.

Podrška je namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iz sektora biljne proizvodnje i stočarstva.

„Opravdanost uvođenja podrške pokazuje iskustvo u realizaciji te mjere u prethodne dvije godine, za koju je vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika”, navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva su objasnili da se kroz poziv za dodjelu podrške za ovu godinu podržava izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima, kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva moguće je kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

„U cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom podržava se izgradnja novih bistjerni, dok je novina za ovu godinu podrška adaptaciji postojećih bistijerni. Dodatne novine su dodjela podrške za nabavku rezervoara, odnosno tankova za vodu kao i nabavku novih tifona“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da su korisnici podrške građani ili preduzeća rgistrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

Podrška se, kako je objašnjeno, obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, ne više od tri hiljade EUR po podnesenom zahtjevu i ne preko 35 EUR po metru bunarske bušotine.

Podrška kod novoizgrađenih bistijerni, ali i adaptacije postojećih, iznosi do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, ne više od 35 EUR po metru kubnom novoizgrađene bistijerne i ne više od tri hiljade EUR po podnesenom zahtjevu.

Visina podrške, kod nabavke rezervoara za vodu, kao i tifona, je do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, ne više od tri hiljade EUR po podnesenom zahtjevu.

Iz Ministarstva su saopštili da proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 1. jula. U slučaju ranijeg utroška sredstava, poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...