fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrnu Goru promovišu kao luksuznu i jedinstvenu destinaciju

Crnu Goru promovišu kao luksuznu i jedinstvenu destinaciju

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Azmont Investments, koji je dio crnogorskog ugostiteljstva od 2012. godine, je od prvog dana pokazao posvećenost da Crnu Goru promoviše kao luksuznu i jedinstvenu destinaciju, saopštio je generalni direktor rizorta Portonovi Stevan Milić.

On je u intervjuu Pobjedi, komentarišući činjenicu da je Portonovi, sa One and Only hotelom, među najjačim brendovima u Crnoj Gori, kazao da biti zemlja u kojoj One&Only Portonovi otvara svoj prvi evropski hotel donosi bezbroj benefita.

„Primjera radi, svaki turista, nevezano od toga da li će biti gost ovog hotela ili našeg rizorta, sigurno će uzeti Crnu Goru u razmatranje za svoju narednu destinaciju nakon saznanja da je jedna ovakva ekskluzivna priča izabrala baš našu zemlju“, rekao je Milić.

Ista stvar, kako je dodao, važi i za investitore.

„Ništa ne daje veći kredibilitet nekoj destinaciji kao potencijalnom izboru za investiranje kao projekti koji su već prepoznati i uspješno se razvijaju“, naveo je Milić.

Prema njegovim riječima, kada se pomene One&Only Portonovi, prva stvar koja se mora naglasiti je da je cijeli brend kreiran za ultra-luksuzno tržište te da biti dio te priče predstavlja nešto na šta su izuzetno ponosni.

„Međutim, istovremeno osjećamo i veliku odgovornost koja podrazumijeva postizanje i održavanje visokih standarda koji prate ovakav hotel u samom srcu našeg rizorta. Takođe, treba napomenuti da ovakvi globalni brendovi ubrzavaju globalno pozicioniranje Crne Gore i Portonovog, ali i potvrđuju našu privrženost ovoj zemlji i njenom budućem prosperitetu“, poručio je Milić.

Kako je saopštio, vođeni ciljem da kreiraju najbolji projekat u svojoj klasi, u Portonovi su uložili tri puta više nego što je prvobitno bilo ugovoreno i planirano.

„Naime, shodno ugovoru o dugoročnom zakupu, obavezna investicija za period od četiri godine iznosila je 52 miliona EUR, odnosno 258 miliona ulaganja u roku od osam godina. Do danas smo uložili 791 milion eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV), dok je predviđena ukupna investicija za prvu fazu 828 miliona EUR“, rekao je Milić.

Na pitanje kakav je finansijski doprinos do sada imala država Crna Gora, ali i opština Herceg Novi od tih investicija, Milić je odgovorio da je ukupno ugovoreno i isplaćeno 468 miliona EUR upravo kompanijama koje su registrovane u Crnoj Gori, što kroz direktne ugovore sa kompanijom Azmont Investments, što preko glavnog izvođača radova, renomirane italijanske kompanije Impressa Pizzarotti.

„Period izgradnje bio je opsežan i zahtijevao je ogromnu radnu snagu i koordinaciju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Tokom čitavog perioda gradnje zapošljavali smo dvije hiljade zaposlenih dnevno, što je naše gradilište učinilo jednim od najvećih u regionu“, dodao je Milić.

Osim radova na objektima rizorta Portonovi, rad na kompletnoj okolnoj infrastrukturi bio je od suštinske važnosti i išao je „od nule“.

„Od ukupnih investicija, 11 odsto je uloženo u infrastrukturu projekta koja predstavlja dugoročno ulaganje u opštinu i za građane Herceg Novog. Kao odgovorni korporativni građanin, komunalne takse koje su direktno plaćene opštini Herceg Novi za izgradnju stambenih zgrada u našem rizortu iznosile su 6,5 miliona EUR“, precizirao je Milić.

On je rekao da su, kao pouzdan partner, posvećen i stabilan poslodavac i stalni poreski obveznik, uvijek bili navedeni u Bijeloj knjizi poreskih obveznika.

„Od 2012. godine ukupno smo platili 116 miliona eura PDV-a, dok smo dodatno platili 12 miliona EUR za poreze i doprinose za zarade zaposlenih“, kazao je Milić.

Portonovi danas broji 450 zaposlenih. Istovremeno, u svim maloprodajnim radnjama i trgovinama koje se otvaraju, očekivani broj novozaposlenih je 350, što znači da se u Portonovom direktno i indirektno stvara gotovo hiljadu radnih mjesta.

Iz Crne Gore je 80 odsto zaposlenih, od kojih 70 odsto su iz Boke Kotorske i Herceg Novog.

On je saopštio da je Portonovi već prepoznat kao hub za privlačenje takozvanih mikro investitora, pažljivo biranih da korisničko iskustvo i uslugu podignu na naredni nivo.

„Takođe, svi zajedno podižemo stopu zaposlenosti i konkurentnost na tržištu, ali i omogućavamo kvalitetno obrazovanje i programe razvoja ljudskih resursa za svakoga ko se priključi našoj priči koja svakodnevno raste“, dodao je Milić.

Sve to je dugoročni benefit za razvoj na lokalnom – nivou Boke Kotorske, ali i za razvoj Crne Gore kao turističke destinacije.

Govoreći o očekivanjima od ovogodišnje sezone, Milić je kazao da je pandemija, kao i svim drugim industrijama, uzdrmala sve planove i strategije.

„Ali kako je epidemiološka situacija sada zadovoljavajuća, napredujemo i trudimo se da cijelu situaciju posmatramo iz neke nove perspektive. Nakon godinu ‘lockdowna’, nikada nije postojala veća potreba ljudi da dođu na odmor. Svima je potreban reset i mi dajemo sve od sebe da se gosti osjećaju bezbjedno i bezbrižno“, kazao je Milić.

On je rekao da je pozicioniranje na stranom tržištu maraton, a ne sprint i da imaju razvijen strateški pristup i uspješno ispunjavaju postavljene ciljeve.

„Otvaranje hotela One&Only je samo još jedna stepenica našeg putovanja, ali i ohrabrenje i garancija kvaliteta za visoko platežnu klijentelu koja ima visoka očekivanja. Brendovi poput ovog imaju sopstvenu energiju i reputaciju koja privlači turiste, ali istovremeno garantuje određeni način života i usluga“, objasnio je Milić.

Kod brenda One&Only postoji zanimljivost i pri izboru lokacija – one moraju biti jedinstvene i nešto što gost vjerovatno ne može doživjeti nigdje drugo u svijetu.

„Ta činjenica puno govori o Crnoj Gori i našem rizortu, tako da ne vidim pozicioniranje kao izazov. Najljepši spoj kopna i mora koji nazivamo domom i sve avanture koje možemo ponuditi, razlozi su zašto je naša najveća dužnost njegovati i štititi, promovisati i slaviti Crnu Goru na svakom koraku, bez obzira gdje se nalazimo“, poručio je Milić.

Na pitanje da li su zadovoljni dosadašnjom prodajom kapaciteta i ko su kupci, odnosno korisnici usluga, Milić je odgovorio da su više nego zadovoljni, ako se uzme u obzir da je rizort otvoren u godini koja je prethodila pandemiji.

„Interesovanje za rezidencije je veliko, ističu se zemlje regiona ali i Ukrajina i Rusija. Više od 90 odsto lokala u rizortu je zakupljeno, tako da je Portonovi postao centar zbivanja u Boki. Naravno, kako se situacija bude normalizovala, mjere ublažavale i međunarodni saobraćaj vraćao u normalnu, očekujemo da planovi vezani za ovaj dio portfolia krenu punom parom naprijed“, zaključio je Milić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije