fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani

Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, ocijenio je novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG), Željko Drinčić.

Svoja očekivanja Drinčić bazira na tome što je KTK prethodnih dana dalo dozvolu za rad novom investicionom društvu, dok je u proceduri davanje saglasnosti za osnivanje novog crnogorskog otvorenog investicionog fonda, ali i registracija jednog fonda iz inostranstva.

“Najave koje imamo kroz svakodnevne kontakte su pozitivne i reakcije investitora na sve ono što se radi u Komisiji takođe tako da i narednom periodu možemo očekivati nova investiciona društva ali i nove fondove što bi bilo značajno sa aspekta daljeg razvoja tržista kapitala”, kazao je Drinčić za portal RTCG.

On je naveo da uz sve to navedeno uz rješavanje nagomilanih problema iz prošlosti, jače kontrole i sankcionisanje svih onih koji ne rade po zakonu, usaglašavanje regulatornih okvira sa EU, aktivnu ulogu države pogotovo u segmentu institucija na tržištu to jest berze i Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD), siguran je da tržište kapitala čekaju neki vedriji i bolji dani.

Skupština je 29. decembra prošle godine imenovala je novi saziv Komisije za tržište kapitala Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Novoimenovani predsjednik komisije Željko Drinčić kazao je da je kao neko ko je na tržištu kapitala prisutan više od 20 godina, već bio upoznat sa stanjem na tržištu ali i sa stanjem u KTK.

On je ocijenio da tržište kapitala posljednjih godina karakteriše niz nagomilanih problema a kao neke od njih navodi veliku nelikvidnost i probleme u fondovskoj industriji.

S obzirom na to da je KTK po zakonu nezavisno regulatorno tijelo koje se samofinansira, Drinčić je rekao da je među prvim koracima novog saziva bilo smanjenje troškova pa su u tom cilju, kako je kazao, prodali i dio voznog parka.

“Kako je finansijski plan za ovu godinu usvojen u oktobru prošle godine, u tom dijelu nijesmo imali veliki prostor za manevar, osim da ga kao takvog prihvatimo, te da fokus usmjerimo na rashodnu stranu. Već u prvim danima učinjeni su brojni koraci u cilju smanjenja raznih troškova, uključujući i prodaju dijela voznog parka. Napravljen je detaljan presjek bilansa stanja s posebnim aspektom na potraživanja Komisije budući da smo utvrdili da je jedan značajan dio, nažalost nenaplativ. Rad na naplati potraživanja od dužnika koji su i dalje aktivni na tržištu je donio pozitivne rezultate sa aspekta likvidnosti, a pomenute aktivnosti planiramo sprovoditi i dalje”, kazao je Drinčić.

Konstatovane su, kako je rekao, i nepravilnosti kod učesnika na tržištu, kod dijela investicionih društava, ali i u fondovskoj industriji.

“Kontrole svih učesnika na tržištu kapitala su realizovane u novembru i decembru prošle godine, tako da se novi saziv Komisije već na prvim sjednicama upoznao sa rezultatima kontrola i konstatovao čitav niz manjih ili većih nedostataka za koje je naloženo otklanjanje, uz dalji nadzor i permanentno praćenje u skladu sa zakonskom regulativom. Nepravilnosti su konstatovane i u dijelu investicionih društava, ali i u fondovskoj industriji”, kazao je Drinčić.

On je ocijenio da fondovi nastali u masovnoj vaučerskoj privatizaciji, osim njih nekoliko, funkcionišu u prilično otežanim uslovima.

“Danas u Crnoj Gori nemamo nijedan penzioni fond. Broj investicionih društava koja trguju na domaćoj berzi je značajno smanjen”, precizirao je Drinčić.

On je naveo i da Montenegroberza funkcioniše otežano te da njom upravljaju manjinski akcionari, od kojih je najveći iz inostranstva, budući da je većinskom vlasniku onemogućeno ostvarivanje vlasničkih prava usljed sudskih odluka o blokiranju imovine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...