fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski Telekom ima najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori

Crnogorski Telekom ima najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom je, prema zvaničnim mjerenjima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), na kraju prošle godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, saopšteno je iz te telekomunikacione kompanije.

Kako su naveli, 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76 odsto stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom kompanija pokrila gotovo cjelokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97 odsto građana.

„Osim toga, Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže, na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, zakupio najviše 5G spektra, čime smo stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži“, rekli su iz kompanije.

Na ceremoniji EKIP-a, na kojoj je Telekomu uručeno odobrenje za korišćenje takozvanih 5G pionirskih opsega, izvršni direktor kompanije, Stjepan Udovičić, zahvalio je regulatoru na velikoj i opsežnoj pripremi za aukciju 5G spektra i istakao da su čelnici Agencije prepoznali momenat, dok neke zemlje okruženja to još nijesu uradile.

„Razvoj 5G mreže nije važan samo građanima Crne Gore, već i kompanijama koje posluju u zemlji, a važan je i za reputaciju same zemlje. Crnogorski Telekom je prvi operator u Crnoj Gori koji je krenuo u komercijalnu 5G priču i trenutno operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom u zemlji“, naveo je Udovičić.

On je podsjetio da su projekat započeli u aprilu prošle godine sa četiti bazne stanice u Podgorici.

„Danas imamo 5G mrežu dostupnu korisnicima u skoro svim crnogorskim gradovima, a samo u glavnom gradu 5G stanice imamo na 30 lokacija“, precizirao je Udovičić.

Krajnji cilj je, kako poručuju iz kompanije, da 5G mrežu učine dostupnom u svim crnogorskim gradovima, a temelje za to su postavili najboljim rezultatom na decembarskoj aukciji spektra, osiguravši preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina.

Odličan ishod aukcije će, uz to, Crnogorskom Telekomu omogućiti značajno unapređivanje korisničkog iskustva i u 4G mreži.

„Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, kako van sezone tako i u sezoni i tokom praznika, kada se u Crnu Goru slije veliki broj posjetilaca koji očekuju visok nivo usluge, takav kakav Crnogorski Telekom može da im ponudi“, zaključio je Udovičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije