fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski pršut novi zaštićen proizvod

Crnogorski pršut novi zaštićen proizvod

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski pršut novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da su proceduru zaštite naziva tog proizvoda geografskom oznakom inicirali kod Ministarstva proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u Udruženje crnogorski pršut, u kojem su preduzeća Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja i Nani prom.

„Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija tog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu Crnogorskog pršuta kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umijeća u primjeni posebne, vjekovima primijenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cijenjena među potrošačima, posebno turistima koji posjećuju Crnu Goru“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Naselja iz regiona proizvodnje Crnogorskog pršuta nalaze se u granicama Stare Crne Gore, u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar.

„Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, Crnogorski pršut je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da proces proizvodnje traje najmanje godinu. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.

Iz Ministarstva su naveli da će za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiti benefit u dijelu ostvarivanja dodate vrijednosti na tržištu i mogućnost bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza.

„Novi zaštićen proizvod novi je iskorak Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unaprijeđenja pozicije domaćih proizvođača i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji razvoj lokalne i cijele crnogorske ekonomije“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da su u protekle dvije godine zaštićena četiri proizvoda: Njeguški pršut, Pljevaljski sir, Crnogorski goveđi pršut i Crnogorska stelja. U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira.

„Očekujemo i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja“, poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo, kako su naveli njegovi predstavnici, u kontinuitetu podstiče i podržava proizvođače svih proizvoda koji imaju potencijal za zaštitu nekom od oznaka kvaliteta, prema propisima koji su usklađeni sa evropskim, kako bi u budućem periodu imali što više zaštićenih proizvoda i na evropskoj listi.

„Brediranje kvalitetnih, specifičnih i autohtonih domaćih proizvoda doprinosi ne samo domaćoj ekonomiji, unaprijeđenju turističke ponude, nego i daljem razvoju brenda Crne Gore u svijetu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije