fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrno na bijelo: NKT dokrajčio turističku sezonu

Crno na bijelo: NKT dokrajčio turističku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Posljednja odluka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da se drastično oteža otvaranje granica prema nekim državama regiona, posebno Bosni i Hercegovini, zadala je završni udarac crnogorskom turizmu, saopštili su iz platforme Crno na bijelo.

Oni su kazali da je ta odluka u potpunosti uništila bilo kakvu šansu da se turistički promet dovede do prihvatljivog mininuma.

„Naime, dok je za turiste iz BiH sedmicama bio dovoljan negativan seriološki test, koji je moguće uraditi u bolje opremljenim privatnim klinikama i na koji se ne čeka nedeljama i u gužvama, NKT je potpuno nelogično, a navodno na zahtjev turističke privrede, propisalo da sada turisti iz te zemlje mogu ući samo sa negativnim PCR testom, šta će crnogorsku privredu koštati 20 do 30 miliona EUR“, navodi se u saopštenju platforme Crno na bijelo.

Oni su kazali da je zahtjev turističke privrede lažan i nepostojeći, jer nijedan turistički privrednik ne bi svjesno sebi uništio promet, niti bi zatvorio smještajne kapacitete za goste iz BiH, koje ovih dana vraćaju sa granice sa Crnom Gorom.

“Sve vrijeme dok je u Crnoj Gori bilježen rast slučajeva koronavirusa, dozvoljavan je ulazak turista iz BiH sa negativnim seriološkim testom. Kako je broj aktivnih slučajeva počeo opadati, tako je političko tijelo NKT-a donijelo odluku o otežavanju i većem zatvaranju za turiste BiH, insistirajući na negativnom PCR testu, za koji su često potrebne sedmice i koji je za jednu porodicu skuplji od ukupnog planiranog odmora u Crnoj Gori“, rekli su iz platforme.

Oni smatraju da je neshvatljiva i katastrofalna odluka NKT-a, koja već sada crnogorski turizam košta između 20 i 30 miliona EUR.

Iz platforme Crno na bijelo su poručili da se u pokušaju balansiranja između ekonomije i zdravlja, lošim i nepromišljenim odlukama Vlade ugrozilo i javno zdravlje i privreda.

“Dovoljno je bilo vidjeti praksu drugih država regiona, poput Hrvatske koja ove godine ostvaruje debelo preko 70 odsto prošlogodišnjeg turističkog prometa, dok se Crna Gora bori da prebaci mizernih pet odsto“, navodi se u saopštenju.

U platformi Crno na bijelo smatraju da najveći dio odgovornosti za to snosi Vlada i njena politička struja NKT-a, koja nepromišljenim i kontraproduktivnim odlukama dodatno urušava crnogorsku privredu i ugrožava ekonomsku stabilnost Crne Gore, ali i javno zdravlje građana.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...