fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora uvezla 15,69 hiljada vozila

Crna Gora uvezla 15,69 hiljada vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je od početka godine uvezla 15,69 hiljada automobila ukupne vrijednosti 88,6 miliona EUR, saopšteno je iz Uprave carina.

Od tog broja, polovnih auta u vrijednosti od 46,6 miliona EUR je 12,74 hiljade, dok je novih vrijednih 42 miliona uvezeno skoro tri hiljade, pišu Vikend novine.

“Osim putničkih, uzeti su u obzir i teretni automobili nosivosti do pet tona do 2,5 hiljada, odnosno 2,8 hiljada centimetara kubnih”, naveli su iz Uprave.

Najviše polovnih automobila, ukupno 3,54 hiljade, uvezeno je iz Njemačke. Slijede Francuska i Holandija sa 2,48 hiljada, odnosno 2,4 hiljade uvezenih auta, dok je iz Italije i Švajcarske u Crnu Goru stiglo 1,39 hiljada, odnosno 952 automobila.

Prema podacima Uprave carina, iz Slovenije je uvezeno 715, Belgije 210, Švedske 190, Austrije 178 i Luksemburga 141 auto. Manje od 100 automobila stiglo je iz Srbije, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije, Mađarske, Norveške, Slovačke, Češke i Poljske.

Crna Gora je iz Albanije uvezla šest polovnih automobila, iz Turske i Sjedinjenih Američkih Država po pet, Bugarske i Finske po četiri, Rusije, Kosova i Sjeverne Makedonije po tri, a iz Velike Britanije i Estonije po dva automobila. U Crnu Goru je po jedno polovno vozilo stiglo iz Litvanije, Argentine, Naurua, Grčke, Ukrajine, Kine, Rumunije, Paname i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada je riječ o novim vozilima, najviše ih je stiglo iz Srbije, ukupno 1,26 hiljada. Crna Gora je iz Slovenije i Češke od početka godine uvezla 683, odnosno 428 novih auta, dok je iz Rumunije i Austrije stiglonjih 301, odnosno 103. Slijede Kipar sa 52, Mađarska sa 34 vozila, Bosna i Hercegovinasa 19 i Hrvatska i Makedonija sa po 17 vozila.

Iz Italije je stiglo 15 auta, Holandije i Slovačke po osam, Njemačke sedam i Francuske četiri. Crna Gora uvezlai dva nova automobila sa Jamajke i jedno iz Turske.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...