fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora sve privlačnija stranim investitorima 

Crna Gora sve privlačnija stranim investitorima 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je prethodnih godina sprovela mnoge reforme koje su rezultirale povećanjem konkurentnosti i transparentnosti i poboljšanjem uslova poslovanja, čime je postala sve privlačnija stranim investitorima, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG), Christoph Schoen.

On je na koktelu povodom deset godina rada Savjeta u Crnoj Gori, koji je u srijedu organizovan u hotelu CentreVille, kazao da mu je veliko zadovoljstvo što taj jubilej proslavlja sa poslovnim i partnerima iz Vlade.

“Savjet je 2009. godine osnovalo pet kompanija, sa zadatkom da poboljšaju investicionu klimu i promovišu komunikaciju između zajednice stranih investitora i službi u Crnoj Gori. U prethodnih deset godina postali smo zajednica vodećih stranih investitora u Crnoj Gori, koja broji 40 kompanija iz različitih industrija”, rekao je Schoen.

On je podsjetio na statističke podatke koji pokazuju da je doprinos članica Savjeta bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore na kraju prošle godine iznosio više od 25 odsto.

Schoen je na koktelu, kojem su prisustvovali članovi Savjeta i predstavnici Vlade i diplomatskog kora, ocijenio i da je crnogorsko zakonodavstvo u velikoj mjeri usklađeno sa propisima Evropske unije (EU) ili je na putu da to bude.

“Uspostavljen je atraktivan režim poreza i slobodne trgovine i sprovedene mnoge reforme koje su rezultirale povećanjem konkurentnosti i poboljšanjem uslova poslovanja”, saopštio je Schoen.

On je podsjetio da Savjet, kroz publikaciju pod nazivom Bijela knjiga, prati razvoj biznis okruženja u Crnoj Gori i evidentira sve biznis barijere sa kojima se članice suočavaju.

“Crna Gora je u tom dijelu napravila značjan napredak. Indeks je u posljednjoj Bijeloj knjizi bio najviši od 2011. godine”, precizirao je Schoen.

Prema njegovim riječima, život nije ravna crta, već postoje usponi i padovi, kao i šanse i izazovi.

“Crna Gora je kao mlada država, koja slavi 13 godina nezavisnosti, u kratkom vremenskom roku postigla mnogo, posebno u odnosu na ostale zemlje regiona”, rekao je Scoen.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da joj je veliko zadovoljstvo što Savjetu može da čestita deset godina poslovanja u Crnoj Gori.

Ona je podsjetila da je Savjet 2009. godine oformilo pet kompanija, a da ih danas ima 39.

Sekulić je dodala da Ministarstvo i Vlada imaju uspješnu saradnju i redovnu komunikaciju sa Savjetom, posebno kroz Savjet za konkurentnost, kojim predsjedava premijer Duško Marković.

“Uvijek cijenimo kada SSICG objavi Bijelu knjigu, što nam, iz perspektive investitora, daje jasan uvid u to kakve su slabosti i mane našeg sistema i biznis barijere, a opet nam daje i mogućnost da se poboljšamo”, rekla je Sekulić.

Bijela knjiga, kako je dodala, Vladi omogućava da bude bolja, kako bi država postala što je moguće konkurentnija destinacija.

“Cilj Vlade i Ministarstva je da se stvori sistem koji je u skladu sa evropskim standardima, kako bi svi budući investitori imali uspješnu investiciju u Crnoj Gori i komunikaciju sa njenom administracijom”, poručila je Sekulić.

Savjet je, povodom deset godina rada u Crnoj Gori, uručio donaciju Institutu za bolesti djece, kojom je želio da pokaže da mu je najranjivija populacija posebno važna i značajna.

Direktor Instituta, Saša Radović, kazao je da je Schoen sa njegovim saradnicima, od prvog susreta koji je bio prije manje od četiri sedmice, pokazao šta znači društveno odgovorno poslovanje.

On je rekao da je tačno da je Crna Gora mlada država, ali da Institut postoji od 1952. godine.

“Razlog njegovog osnivanja bila je velika smrtnost odojčadi u ovom dijelu Evrope i sjeverne Afrike, koja je u tom trenutku iznosila preko 100 procenata. Mi smo prošle godine imali skok na listi Svjetske zdravstvene organizacije, zahvaljujući upravo parametru da je smrtnost najmanja u Evropi”, dodao je Radović.

On je naveo da je, kao hirurg, uvijek skroman i kritičan, ali da je to podatak koji je pokazao da su generacije u Crnoj Gori zaista radile na pravi način.

“Nadam se još boljim rezultatima naredne godine, a to je uz pažnju koje pokazuju ovakve kompanije zaista lakše. Raditi sa djecom je privilegija, bez obzira na sav stres koji taj posao nosi, ali uz vašu podršku, ne samo u vidu finansijskih sredstava nego i svakodnevne pažnje koju pokazujete, taj posao zaista bude lakši”, zaključio je Radović.

Najčitanije