fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora se pridružila Savezu za jačanje regiona uglja

Crna Gora se pridružila Savezu za jačanje regiona uglja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se pridružila Savezu za jačanje regiona uglja (PPCA) i najavila ukidanje njegovog daljeg korišćenja do 2035. godine, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Green Home.

“Iako ciljevi Crne Gore nijesu usklađeni sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma kojim se predviđa ukidanje uglja do 2030. godine, pristupanjem PPCA savezu Crna Gora je konačno pokazala spremnost i odlučnost da odredi takozvani coal phase-out godinu i definitivno krene u proces energetske tranzicije”, navodi se u saopštenju.

Green Home pozdravlja odluku Crne Gore da pristupi PPCA savezu, smatrajući da je ovo ključan momenat i da dolazi u trenutku kada Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) vodi pravni postupak protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja zbog prekoračenja prethodno dodijeljenih 20 hiljada radnih sati, a vlade širom Zapadnog Balkana se bore sa postupcima ekoloških rekonstrukcija koje nesumnjivo vode ka produženju zavisnosti od uglja.

“U vezi sa tim, sada je pravo vrijeme da prestanemo sa trošenjem prirodnih, finansijskih i ljudskih kapaciteta u fazi eksploatacije prljavih izvora energije i okrenemo se obnovljivim izvorima energije i zelenom progresu”, kazali su iz te NVO.

Kako su naveli, više nego konkurentna cijena zelenih energenata u odnosu na cijenu neobnovljivih izvora energije, kojima prijeti i dodatno uvećanje u budućnosti uslijed različitih nameta kojima će biti izloženi zbog svog štetnog uticaja, ukazuje na nedvosmislenu potrebu za potpunim zaokretom u termoenergetskom sektoru Crne Gore.

PPCA samit održan je danas u Londonu, a osim Crne Gore, savezu su pristupile Španija i Sjeverna Makedonija sa nešto ambicioznijim ciljevima u odnosu na Crnu Goru.

“Naime, Sjeverna Makedonija je najavila zatvaranje svoje dvije termoelektrane do 2027. godine, dok se Španija odlučila za postizanje ugljenične neutralnosti do 2030”, navodi se u saopštenju.

Do sada je 16 zemalja Evrope postavilo nacionalne ciljeve za prestanak daljeg korišćenja uglja i na ovaj način ukazale na potpunu saglasnost sa ciljevima Pariskog sporazuma i klimatske neutralnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije