fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora preduzela odlučne mjere u intenziviranju prometa poljoprivrednih proizvoda

Crna Gora preduzela odlučne mjere u intenziviranju prometa poljoprivrednih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, zbog situacije u Ukrajini, morala da preduzme odlučne mjere u pogledu intenziviranja prometa poljoprivrednih proizvoda sa postojećim, ali i alternativnim tržištima, posebno u segmentu žitarica i ulja, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

On je rekao da je trenutna situacija i kriza u Ukrajini postala dodatni izazov nabavci proizvoda i povećanju cijena inputa.

„Povećana diplomatska aktivnost rezultirala je nabavkom određenih količina sa alternativnih tržišta, kao i razmjenom informacija o procjeni naših potreba i potrebnim količinama sa našim tradicionalnim partnerima. Roba za koju je izraženo naše interesovanje trenutno je veoma deficitarna na tržištu, i poštovanje tržišnih principa i dobra poslovna saradnja je neophodna i u ovim turbulentnim vremenima“, naveo je Stijović.

Stijović i državna sekretarka Nikolina Mišnić predstavljaju delegaciju Crne Gore na ministarskom sastanku koji se održava u Njemačkoj u okviru Berlinskog procesa i dijaloga o poljoprivrednoj politici Njemačka – Zapadni Balkan.

Iz Ministarstva su kazali da su teme sastanka evropske integracije i regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu, kao i podrška EU i Njemačke u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Teme sastanka su i implementacija Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i bezbjednost hrane i osiguranje slobodne trgovine i politike otvorenih granica u okolnostima trenutnog geostrateškog razvoja u Evropi.

Ministarskom sastanku prisustvuju ministri i predstavnici delegacija Njemačke, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova, Bugarske, Mađarske i Moldavije.

Stijović je u obraćanju potvrdio opredjeljenje i cilj Crne Gore da postane prva naredna članica EU i istakao potrebu ubrzanja tog procesa.

On je rekao da Ministarstvo ostaje posvećeno napredovanju u procesu integracija, u odnosu na poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarne poslove, kao i ribarstvo.

Govoreći o osiguranju slobodne trgovine i politike otvorenih granica u svijetlu trenutnog geostrateškog razvoja u Evropi, Stijović je ukazao da glavni trgovinski partneri Crne Gore ostaju zemlje CEFTA i EU, naglasivši značaj nastavka djelovanja u duhu prijateljstva i dobrosusedstva, uz jačanje međusobnog poštovanja i poverenja, dijaloga i saradnje.

On je naglasio da je Vlada uložila dodatnih šest miliona EUR za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, kako bi se održao i unaprijedio postojeći nivo proizvodnje i obezbijedio stabilan prihod poljoprivrednih proizvođača.

Stijović je predstavio tok implementacije IPARD II i IPA 2021 programa, kao i predlog IPARD III programa, koji će biti nastavak restrukturiranja i modernizacije poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, sa ciljem stvaranja konkurentnih poljoprivrednih gazdinstava i prerađivačkog sektora koji će biti spremni za pridruživanje EU i korišćenje evropskih fondova.

„Na sastanku je zaključeno da je regionalna saradnja je od suštinskog značaja za postizanje zajedničkih ciljeva održivog razvoja i transformacije ka integraciji u EU. To je sredstvo za osiguranje efikasnog i neometanog procesa integracije u EU, a ne alternativa za nju“, dodaje se u saopštenju.

U oblasti poljoprivrede, ministri Zapadnog Balkana održaće niz bilateralnih sastanaka gdje se raspravlja o pitanjima politike od regionalnog značaja, obezbjeđenju i sigurnosti hrane, kao i prilagođavanju propisa u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU (CAP).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije