fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora odlučna da ubrza energetsku tranziciju

Crna Gora odlučna da ubrza energetsku tranziciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je odlučna da ubrza energetsku tranziciju i dekarbonizuje i diverzifikuje privredne resurse, saopštio je državni sekretar za energetiku, Marko Perunović.

„Veliki fokus će biti na obnovljivoj energiji, kako na većem nivou tako i za potrebe pojedinačnih domaćinstava“, rekao je Perunović na sastanku sa predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice, na kojem je razgovarano o planovima i projektima koje Crna Gora sprovodi u nastojanju da okonča zavisnost od uglja.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da je Perunović podsjetio da je Crna Gora, kao član Energetske zajednice, uvijek imala visoke rezultate u usklađivanju sa evropskim pravilima i politikom, kao i da je potpuno motivisana da taj status zadrži.

Zamjenik direktora Sekretarijata, Dirk Buschle, pozdravio je opredijeljenost Crne Gore da nastavi energetsku tranziciju i dodao da je sada vrijeme za planiranje budućeg energetskog miksa.

„Nacionalni energetski i klimatski plan Paketa čiste energije pruža pravi instrument da se to uradi na odgovarajući način. Iako nijesu sve odluke koje se donose po osnovu toga lake, Sekretarijat je spreman da podrži i posreduje u procesu pronalaženja prave ravnoteže između različitih interesa“, saopštio je Buschle.

Na sastanku su razmijenjeni stavovi o sektorskim reformama u ključnim oblastima, kao što su električna energija, gas, obnovljivi izvori enegije i energetska efikasnost.

Sastanak je, kako su saopštili iz Ministarstva, omogućio da se pripremi transpozicija paketa čiste energije u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...