fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora nedovoljno koristi digitalne tehnologije

Crna Gora nedovoljno koristi digitalne tehnologije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, u domenu korišćenja interneta i društvenih mreža, kao i usluga mobilne telefonije, ne zaostaje u odnosu na druge zemlje, ali ipak nedovoljno koristi digitalne tehnologije u ostalim segmentima života, posebno privredi i obrazovanju, saopštio je izvršni direktor Čikoma, Vladan Tabaš.

Tabaš, koji je član Komiteta za digitalnu transformaciju Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), naveo je u kolumni da građani, posebno tinejdžeri, korišćenje IT tehnologija uglavnom svode na komunikaciju posredstvom društvenih mreža i praćenje internet sadržaja, što je dobar preduslov i impuls za razvoj, ali se ne može smatrati dokazom digitalne pismenosti.

“Zato, da bi u cjelini koristili benefite digitalizacije, moramo raditi na povećanju informatičke pismenosti, koja podrazumijeva znanje i vještine za korišćenje personalne računarske opreme i osnovnih aplikacija”, dodao je Tabaš.

Prema njegovim riječima, digitalne tehnologije značajno utiču na ekonomske procese, ali i na kompletan razvoj društva.

“Robotika, kibernetika i informatika, takozvane primarne tehnologije, transformišu ne samo ekonomiju svijeta, već i sociološke i kulturološke okvire”, kazao je Tabaš.

Digitalna transformacija, kako je saopštio, predstavlja evolutivni proces promjene načina života i poslovanja podsredstvom digitalnih tehnologija, prije svega, primjenom softvera i novih tehnoloških rješenja baziranih na internet servisima i modernim informatičkim tehnologijama.

“Iako digitalna transformacija ne može da premosti ekonomski i društveni jaz, njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje i zbog toga je ovo velika šansa i za Crnu Goru”, saopštio je Tabaš.

Prema njegovim riječima, digitalna pismenost podrazumijeva i stavljanje IT-a u funkciju komunikacije sa organima državne i lokalne uprave, kao i bankama.

“Samo na tom stepenu razvoja možemo govoriti o digitalno transformisanim pojedincima i društvu u cjelini. U ovom trenutku, još smo daleko od tog nivoa digitalne pismenosti, ali, cilj nije nedostižan”, smatra Tabaš.

Kada je u pitanju raspoloživosti telekomunikacione infrastrukture u Crnoj Gori, ona je, kako je rekao, na zadovoljavajućem nivou, na šta ukazuje i IT zajednica.

“Kada govorimo o internet pristupu i raspoloživosti servisa, kod svih provajdera tih usluga je vrlo dobra, ali je, po mišljenju značajnog broja građana i kompanija, cijena servisa i paketa visoka u odnosu na region, pa se samim tim smanjuje njihova dostupnost, što predstavlja ozbiljno ograničenje za razvoj informacionog društva”, naveo je Tabaš.

On je saopštio da je posebno važan segment digitalne transformacije, a ujedno i jedno njeno ishodište, digitalna ekonomija, jer se digitalizacijom preduzeća povećava njihova efikasnost, produktivnost i profit.

“Upravo je razvoj elektronske uprave važan segment i pokazatelj razvoja digitalnog društva. Krajnji cilj digitalnih servisa koje državna uprava, lokalna samouprava i privreda pružaju građanima i privredi je omogućavanje svim pojedincima i preduzećima da posredstvom javnih portala koriste personalizovani cyberprostor pod kontrolom i zaštitom kompanija ili državne ili lokalnih uprava”, rekao je Tabaš.

Portal e-uprave koji je trenutno na raspolaganju građanima nudi veoma veliki broj servisa, ali je činjenica da se i tako razvijeni servisi – jako malo koriste.

“Razlog leži u nekorišenju postojećih servisa zbog straha korisnika koji proističe iz manjka informatičkog obrazovanja”, smatra Tabaš.

On je rekao da Crna Gora, posljednjom reformom obrazovnog sistema, nije stimulisala kreativno korišćenje informatičke tehnologije.

“Takođe, evidentan je nedostatak kvalitetno školovanog kadra. Djeca sada većinom uče osnovne softverske alate, što je prevaziđen pristup. Nedostatak mentora, saradnja univerziteta i privrede, neki su od problema kojima otežavamo život budućeg digitalnog društva, čiji kreatori i nosioci upravo treba da budu đaci, studenti i istraživači”, rekao je Tabaš.

Obrazovni sistem, kako je zaključio, treba da iznjedri novu generaciju, jer potreba za IT kadrom raste eksponencijalno u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori.

Najčitanije