fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora napreduje u reformama i ostvaruje zapažene rezultate

Crna Gora napreduje u reformama i ostvaruje zapažene rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora uspješno ispunjava svoju reformsku agendu, napreduje u ekonomskoj politici i svakodnevno radi na stvaranju uslova za bolji život svih građana, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i izvršnog direktora holandske konstituence u Svjetskoj banci (SB), Koena Davidsea.

Marković je kazao da je Crna Gora u prethodne tri godine ostvarila zapažene rezultate.

“Naša ekonomija je rasla po impresivnim stopama, a javne finansije su ojačane i stabilizovane. Naplatili smo 350 miliona EUR više prihoda i konsituisali najveći kapitalni budžet iz kojeg se finansira izgradnja sveukupne infrastrukture u zemlji“, rekao je Marković.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, ocijenio da Vlada mora ostati snažno posvećena evropskim integracijama, ekonomskom razvoju, održavanju finansijske discipline i širenju obuhvata poreskih obveznika kroz borbu protiv sive ekonomije.

Davidse je saopštio da Crnoj Gori svi treba da čestitaju na onome što je do sada postigla, kao i na vizionarskim potezima po pitanju borbe protiv klimatskih promjena te okretanju države ka obnovljivim izvorima energije.

On je dodao da će su odnosi Crne Gore i SB veoma dobri i da će se saradnja nastaviti.

„Za Crnu Goru je ova godina dobro počela. Brojke izgledaju dobro, kao i upravljanje javnim finansijama“, smatra Davidse.

Na sastanku je konstatovano da se očekuje nastavak dobrog trenda u crnogorskoj ekonomiji, ali da međunarodno tržište ostaje izazov zbog usporavanja globalnog rasta.

Sagovornici su razgovarali i o važnosti ulaganja u ljuski kapital kao i o pitanju radnih migracija.

Marković je saopštio da je Crna Gora svjesna važnosti da zadrži svoj obrazovani i kvalifikovani kadar i u tom kontekstu naveo primjer odluke o povećanju zarada zaposlenih u zdravstvu 12 odsto od marta ove godine i još tri odsto naredne.

Najčitanije