fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora napreduje u oblasti ekonomskih sloboda

Crna Gora napreduje u oblasti ekonomskih sloboda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bilježi napredak u oblasti ekonomskih sloboda i jedan od važnih indikatora i dokaza za takvu tvrdnju jeste i konstantan rast direktnih stranih investicija, saopštila je predstavnica Ministarstva finansija, Bojana Bošković.

Ona je komentarišući ovogodišnji Izvještaj Fraiser instituta o ekonomskim slobodama u svijetu, prema kojem je Crna Gora zabilježila 83. mjesto od 162 zemlje, te pad u odnosu na proslogodišnju 72. poziciju, odnosno 76. prema novoj za nas nepovoljnijoj metodologiji, kazala da se radi o metodološkom pristupu nepovoljnom po Crnu Goru.

„Naime, Fraiser institut negativno ocjenjuje snažne investicione aktivnosti države, a Crna Gora je veliki investitor zbog strateškog opredjeljenja Vlade da unaprijedi sveobuhvatnu infrastrukturu“, rekla je Bošković agenciji Mina-business.

Bošković, koja je generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, objasnila je da Fraiser institut za ovogodišnji izvještaj koristi podatke iz 2017. godine ili, u zavisnosti od raspoloživosti, neke još starije.

„Crna Gora je prethodne dvije godine učinila značajne iskorake i reforme u različitim oblastima koje se tiču ekonomskih sloboda i konkurentnosti, a podsjetiću i da se sprovode mjere iz Akcionog plana za unapređenje poslovnog ambijenta u izabranim oblastima“, kazala je Bošković.

Ona je dodala da se, shodno metodologiji koju Fraiser institut koristi za izradu ovog izvještaja, izuzetno negativno ocjenjuje investiranje od države.

„Vlada realizuje značajne kapitalne infrastrukturne projekte zbog čega je kapitalni budžet iz godine u godinu sve veći“, navela je Bošković.

Ona je saopštila da je pad rejtinga Crne Gore u ovogodišnjem izvještaju posljedica investicionog ciklusa u kojem se trenutno nalazi, ali i primjene metodološkog pristupa.

Bošković je podsjetila da se realizuje projekat gradnje autoputa, kao najznačajniji koji će stvoriti preduslove za dalji ekonomski rast i razvoj.

„Tu investiciju države posmatramo kao ekonomsku, stratešku i bezbjednosnu potrebu, koja nam pomaže da se, prije svega povežemo bolje unutar države, a onda integrišemo regionalno i globalno“, rekla je Bošković.

Ona je kazala da je metodologija Fraiser izvještaja jedinstvena za sve zemlje i da teško može da prepozna specifičnosti pojedinačnih ekonomskih sistema i faze njihovog razvoja. Uobičajeno je, prema njenim riječima, da investicije u fizičku infrastrukturu realizuje država.

„Opredjeljenje Vlade jeste snažan razvoj sveukupne infrastrukture kao ključnog preduslova za razvoj. Boljeg života građana i novih radnih mjesta nema bez dobrih puteva, komunalne infrastrukture, stabilnog snabdijevanja električnom energijom, škola, vrtića i savremenih zdravstvenih ustanova. U sve to država je uložila značajan novac i nastaviće da ulaže i u narednom periodu. To podrazumijevaju i kopenhaški ekonomski kriterijumi za pridruživanje EU“, rekla je Bošković.

Ona je dodala da, pored tih indikatora, Crna Gora generalno bilježi visoke ocjene u brojnim oblastima koje su predmet analize.

„Dakle, svaki izvještaj ove vrste jeste koristan za Crnu Goru da dodatno sagleda svoje nedostatke, ali Vlada svakako ostaje snažno opredijeljena svojim strateškim opredjeljenjima razvoja i vjerujem da će se pozitivni iskoraci koje smo napravili reflektovati u narednim izvještajima“, poručila je Bošković.

Crna Gora u izvještaju generalno bilježi najbolje ocjene u oblastima zdravlja novca, oko osam, slobode međunarodne trgovine, takođe oko osam i regulacije, oko sedam. Lošije ocjene su kod veličine javne uprave, oko šest i kod pravnog sistema i poštovanja vlasničkih prava, oko pet.

Od zemalja u regionu, Crna Gora je bolje rangirana od Bosne i Hercegovine, koja je zauzela 92. poziciju, a lošije od Albanije koja je na 30. mjestu, Hrvatske na 56. poziciji, Slovenije na 67. mjestu, Makedonije na 73. poziciji i Srbije na 81. mjestu.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...