fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora na dobrom putu

Crna Gora na dobrom putu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je na dobrom putu u procesu usklađivanja s evropskom pravnom tekovinom i nema nijednog razloga da se on ne završi kako je planirano, saopštila je bivši hrvatski pregovarač sa EU za sektor poljoprivrede, Ružica Gelo.

„Moj utisak je da su prioriteti koji su utvrđeni u Crnoj Gori na tragu onoga što smo mi postavili u Hrvatskoj. Možda se nešto više napravilo u segmentu bezbjednosti hrane, što je preporučljivo, jer se postizanjem standarda u području veterinarstva i zaštite bilja stvaraju uslovi da se, i prije pristupanja EU, ti proizvodi mogu izvoziti na tržišta zemalja članica“, rekla je Gelo u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona smatra da je veliki napredak napravljen dobijanjem akreditacije za IPARD agenciju, što je u tehničkom smislu najvažniji zahtjev, jer je priprema potpuno funkcionalne agencije za plaćanje najvažnija za korišćenje postpristupnih fondova.

„Dakle, bez uspostavljanja funkcionalne agencije za plaćanje, nema sredstava čak i kada država postane članica. Usklađivanje u drugim segmentima poljoprivredne politike uslijediće čak i kada poglavlje bude privremeno zatvoreno, kada još imaju dvije godine da se neke stvari dodatno usklade“, kazala je Gelo.

Ona je dodala da se crnogorski proces pristupanja EU obavlja na identičan način kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj, što podrazumijeva da se nakon ispunjavanja mjerila i otvaranja poglavlja vezanih za poljoprivredu, akcenat stavlja na ispunjavanje mjerila za njihovo privremeno i potpuno zatvaranje.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije