fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora na 92. poziciji

Crna Gora na 92. poziciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation, zauzela 92. mjesto od ukupno 180 rangiranih država, što je pad od 24 pozicije u odnosu na prošlu godinu.

Crna Gora se i ove godine našla u zoni umjereno slobodnih zemalja uz, kako je navedeno, nagli pad fiskalnog zdravlja, kao i skromno viših bodova za slobodu rada, integritet vlade i imovinska prava.

Na prošlogodišnjoj listi, Crna Gora je zauzela 68. poziciju od 186 rangiranih država.

Crna Gora je ove godine imala 60,5 poena, što je 3,8 bodova slabije u odnosu na prošlu godinu.

“Crna Gora je rangirana na 39. mjestu među 44 zemlje u regionu Evrope, a njen ukupni rezultat je sada ispod regionalnih i svjetskih prosjeka”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Napredak je takođe prepoznat u oblastima efikasnost sudstva, poslovna sloboda i poresko opterećenje. Pad je zabilježen u monetarnoj slobodi i državnoj potrošnji, dok su na istom nivou ostale trgovinska, finansijska i investiciona sloboda.

“Ekonomija raste, ali budući izgledi su neizvjesni u odsustvu velikih reformi politike. Privatizacija državnih preduzeća je usporena, a institucionalna posvećenost snažnoj zaštiti imovinskih prava ili efikasne mjere protiv korupcije i dalje su slabe”, navodi se u izvještaju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije