fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora može iskoristiti iskustva Hrvatske

Crna Gora može iskoristiti iskustva Hrvatske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora može iskoristiti iskustva Hrvatske u razvoju proizvodnje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, s komparativnim prednostima za globalno tržište, ocijenili su crnogorski resorni ministar Aleksandar Stijović i hrvatski ambasador Veselko Grubišić.

Stijović je Grubišića upoznao sa planovima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za naredni period.

Stijović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekao da je za Crnu Goru značajno iskustvo Hrvatske kao zemlje koja je članica Evropske unije (EU).

On je, kao posebnu prednost za buduću saradnju, naveo činjenicu da između dvije države ne postoje jezičke barijere, te da je neophodno uspostaviti jaču institucionalnu saradnju kako bi se iskoristila iskustva Hrvatske u jačanju proizvodnje poljoprivrednih i drvnih proizvoda s komparativnim prednostima za tržište EU, kao i iskustva u pristupanju u poglavljima 11, 12 i 13 na polju poljoprivrede i bezbjednosti hrane.

Grubišić je kazao da Crna Gora može da računa na podršku Hrvatske kako kroz iskustva u zatvaranju tih poglavlja, tako i u transferu znanja i iskustava, kroz saradnju i primjere intenzivne i ekstenzivne proizvodnje u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, te istraživanjem i razvojem u tim oblastima.

“Tokom sastanka potvrđena je obostrana spremnost da se saradnja između Hrvatske i Crne Gore još više ojača i unaprijedi kroz saradnju, privrednu aktivnost, zajedničke projekte i transfer znanja u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu,...