fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima stabilne javne finansije i može da plaća sve obaveze

Crna Gora ima stabilne javne finansije i može da plaća sve obaveze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije i može redovno da finansira sva svoja dugovanja i obaveze prema međunarodnim partnerima, poručili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„To postižemo zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvođenju programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji i smanjenju nepotrebnih troškova“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su se, kao posljedica nesporazuma i političkih spinova, prethodnih dana u javnosti pojavile netačne informacije o tome da je Crna Gora od Evropske unije (EU) tražila da preuzme ili otplati njena dugovanja prema kineskim povjeriocima.

„Naglašavamo da Crna Gora ima kapacitet da servisira sve svoje finansijske obaveze, ali i da jesmo i uvijek ćemo biti otvoreni za saradnju sa našim evropskim partnerima, kako bismo temeljnim analizama došli do najpovoljnijih mogućih uslova kada je riječ o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i auto-put“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da su u Predlogu budžeta za ovu godinu predvidjeli sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini.

„Planiramo da fiskalni deficit, sa nivoa od preko deset odsto u prošloj godini, u ovoj spustimo do nivoa od tri odsto, koliko je propisano Mastrihtskim kriterijumima“, precizirali su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da su, zaključno sa 15. aprilom, prihodi i rashodi državnog trezora na nivou predviđenom predloženim budžetom, koji je predat Skupštini na usvajanje.

„Bruto javni dug je na nivou od 97 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je smanjenje sa 105 odsto iz decembra prošle godine, dok je neto javni dug na nivou od 85 odsto, što je smanjenje sa decembarskih 89 odsto“, rekli su iz Ministarstva.

Osim toga, kako su naveli, javne finansije su stabilne.

„Osigurali smo likvidnost i ne vidimo potrebu za dodatnim zaduženjima ove, a vjerovatno ni naredne godine“, poručili su iz Ministarstva.

Cilj je da se uveća odnosno učvrsti stepen integracije crnogorske ekonomije sa EU, uključujući izvore finansiranja, ostajući pri tome otvoreni za saradnju sa partnerima van EU.

„Crna Gora, kao članica NATO-a i sljedeći punopravni član evropske porodice, prirodno teži da bude održiva evropska ekonomija. Turizam, koji direktno utiče na skoro četvrtinu BDP-a, primarno je vezan za zemlje van EU. Isti je slučaj sa investicijama u privredi i sektoru nekretnina, kao i u infrastrukturnim projektima, koji su od fundamentalnog značaja za održivi razvoj“, objasnili su uz Ministarstva.

Oni su zaključili da Crna Gora, prije svega kao evropska zemlja, treba da uspostavlja i razvija partnerske odnose u tim oblastima i sa zemljama EU.

Najčitanije