fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora i Australija žele snažniju saradnju

Crna Gora i Australija žele snažniju saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Australija žele zajedno da rade na jačanju političkih bilateralnih odnosa i učvršćivanju ekonomske saradnje, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i ambasadorke te zemlje, Ruth Stewart.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je Vlada u prethodne skoro tri godine bila snažno posvećena ekonomskim reformama.

„Za rezultat imamo ekonomski rast od skoro pet odsto, koji je među najvećim u Evropi, smanjenje stope nezaposlenosti od preko osam odsto, kao i oko 30 hiljada više zaposlenih“, rekao je Marković.

Govoreći o značajnim ulaganjima u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, Marković je podsjetio na opredjeljenje Vlade ka održivom razvoju, uz očuvanje životne sredine.

Marković i Stewart su konstatovali da u turizmu postoji prostor za jačanje privredne saradnje, ali da potencijala ima i u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u Crnoj Gori i regionu u kontekstu evropskih integracija.

Marković je istakao nedvosmislenu orjentisanost Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) i dodao da će država intenzivno raditi na ispunjavanju evropske agende.

Australija će, kako je kazala Stewart, pružiti kontinuiranu podršku u tom pravcu.

Uloga Crna Gore u NATO-u ocijenjena je pozitivnom i pohvaljen je njen doprinos očuvanju vrijednosti Alijanse svuda gdje ona brani mir i bezbjednost.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...