fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora fokusirana na razvoj turizma i plavi rast

Crna Gora fokusirana na razvoj turizma i plavi rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, tokom predsjedavanja Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), posvećena i značajno doprinosi promovisanju razvoja turizma i oblasti plavog rasta, koji predstavljaju važan faktor za sveukupan napredak tog regiona, poručeno je na sastanku Upravnog odbora EUSAIR-a.

Generalna direktorica za EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EUSAIR nacionalna koordinatorka, Jelena Burzan, kazala je na dvodnevnom sastanku u Briselu da učešće u sprovođenju EUSAIR-a, koje počiva na pristupu međusektorskog upravljanja, predstavlja značajnu podršku procesu evropske integracije.

“To, pored ostalog, omogućava i zemljama Zapadnog Balkana da blisko sarađuju sa državama članicama EU u definisanju prioriteta koji su od značaja za cijelu Jadransko-jonsku makroregiju“, rekla je Burzan.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je to drugi sastanak UO EUISAR-a, koji je organizovan u okviru jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja, na kojem su, pored crnogorskih učestvovali i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije.

Oni su razgovarali o predstojećim aktivnostima, EUISAR forumu koji će u maju biti održan u Budvi, a definisali su i naredne korake u cilju pripreme za narednu finansijsku perspektivu i daljeg i uspješnijeg sprovođenja EUSAIR-a.

„Crna Gora, kao prva predsjedavajuća zemlja koja nije članica EU, namjerava i dalje da sprovodi dugoročne ciljeve EUSAIR-a. Tokom predsjedavanja smo fokusirani na promociju plavog rasta i razvoj turizma, imajući u vidu značaj ovih sektora za ukupan ekonomski prosperitet Jadransko-jonskog regiona“, navela je Burzan.

Zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka, Ivana Glišević Đurović, podsjetila je da je Strategija EU za Jadransko – jonski region usvojena 2014. godine.

Ona je kazala da je značajno usklađivanje prioriteta i ciljeva EUSAIR-a sa najvažnijim dokumentima kojima će se definisati prioriteti finansiranja u narednoj finansijskoj perspektivi (2021-2027).

„Naša namjera je da, nakon 2020. godine, EUSAIR bude zamišljen kao široka i snažna regionalna razvojna strategija, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU. Uvjeravam vas da će Crna Gora biti siguran i pouzdan partner svima vama u budućim aktivnostima EUSAIR-a, sa ciljem daljeg razvoja našeg regiona“, zaključila je Glišević Đurović.

Najčitanije