fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora domaćin sastanka belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB

Crna Gora domaćin sastanka belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će u četvrtak i petak biti domaćin Godišnjeg sastanka belgijsko-holandske Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji se održava u hotelu Chedi u Luštica Bayu.

Godišnji sastanak, čiji su institucionalni domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka (CBCG) uz podršku Kancelarije izvršnog direktora MMF-a, prilika je za razgovore o finansijskim i ekonomskim pitanjima članica Konstituence u svijetlu politika i programa MMF-a i SB.

Organizatori su najavili da će događaju prisustvovati više od 100 delegata iz 16 zemalja članica i međunarodnih organizacija, među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i SB, ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica Konstituence.

U četvrtak, prvog radnog dana, nakon pozdravnih govora predsjednika Crne Gore i premijera, Jakova Milatovića i Dritana Abazovića, uvodna obraćanja će imati ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner CBCG Radoje Žugić.

„Tokom dva radna dana diskutovaće se o ponovnom uspostavljanju stabilnih i održivih razvojnih aktivnosti, posebno nakon nekoliko uzastopnih šokova izazvanih kovid pandemijom, ratom u Ukrajini i posljedično energetskom krizom.
Takođe, imajući u vidu trendove migracija i priliva izbjeglica širom svijeta, učesnici će se fokusirati na ekonomsku dimenziju ovih dešavanja, posebno u kontekstu potreba zemalja prihvata“, navedeno je u saopštenju.

Crna Gora će, kao domaćin, upoznati goste sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, uključujući i planove Ministarstva finansija u dijelu javnih finansija i aktivnosti CBCG na daljem jačanju finansijske stabilnosti.

Belgijsko-holandska konstituenca okuplja najviše predstavnike fiskalne i monetarne politike i primjer je evropske i međunarodne saradnje otvorenih, razvijenih i ekonomija u razvoju koje pokazuju snažan interes za globalnu stabilnost. Pored Crne Gore, članice su Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija i Andora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije