fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora da ne bude jedina u regionu koja nema neoporezivi dio...

Crna Gora da ne bude jedina u regionu koja nema neoporezivi dio zarade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije stranih investitora u Crnoj Gori očekuju da ona više ne bude jedina u regionu koja nema neoporezivi dio zarade, saopštio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (MIFC), Ivan Radulović.

On je kazao Dnevnim novinama da iako su u toj organizaciji svjesni kako će neoporezivi dio plata smanjiti prilive u državnu kasu, prilika da se dio poslovanja iz sive zone konačno legalizuje može donijeti mnogo više prihoda.

Radulović je naveo da su, i pored i dalje velikih poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19, kao i izraženih problema u povezanosti destinacije posebno avio linijama potpunog izostanka posjetilaca sa određenih područja, poput Rusije i velikog dijela zapadne Evrope, kompanije članice iz sektora turizma uspjele da ostvare odlične rezultate u svim segmentima.

On je podsjetio kako se Vlada opredijelila za bezuslovan ulaz turista prije svega iz zemalja regiona, upravo da bi se postigli što bolji rezultati tokom turističke sezone.

„To je bilo opravdano jer vjerujemo da crnogorska ekonomija ne bi podnijela još jednu godinu u blokadi”, smatra Radulović.

On je kazao kako je početak godine karakterisala izuzetno povoljna epidemiološka situacija, te da je bilo očekivano da će otvaranjem granica doći do veće disperzije virusa. Međutim, dodaje, za otvaranje granica turistima opredijelile su se i zemlje Evropske unije.

“Vjerujemo da je trebalo uložiti dodatne napore da Aman ne odlazi iz Crne Gore. Svakako da nije dobro u bilo kojoj državi na svijetu da investitori budu nezadovoljni ili da odlaze, jer je to loša poruka poslovnoj zajednici i budućim potencijalnim investitorima”, rekao je Radulović.

U MIFC se nadaju da će konačno biti uveden neoporezivi dio zarada. Kako je Radulović pojasnio, bez obzira na znatno smanjenje poreskog opterećenja troškova rada u Crnoj Gori tokom prethodnog perioda, ono je ostalo znatno veće od prosjeka u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnjui razvoj OECD i veće nego u mnogim zemljama regiona.

„Posebno treba uzeti u obzir ne samo poreze ko je plaćaju zaposleni, veći dodatne odbitke koje poslodavci moraju izmiriti, obično u vidu doprinosa za socijalno osiguranje. Dakle, visoki porezi i doprinosi na zarade mogu znatno uticati na odluke kompanija kada je riječ o zapošljavanju”, kazao je Radulović, te naveo kako se to odnosi i na kompanije u domaćem, i u onim u stranom vlasništvu.

On je ocijenio da bi se uvođenjem neoporezivog dijela zarade uticalo na umanjenje iznosa poreza za zaposlene.

“Mada će, s druge strane, to uticati na smanjenje budžetskih prihoda. Vjerujemo da bi se kroz uvođenje neoporezivog dijela zarade uticalo na smanjenje sive ekonomije i evidentiranje zarada kroz poresku evidenciju”, zaključio je Radulović, uz podsjećanje da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nema neoporezivi dio zarade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...