fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora da ide ubrzanim ekonomskim rastom i razvojem

Crna Gora da ide ubrzanim ekonomskim rastom i razvojem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora da ide ubrzanim ekonomskim rastom i razvojem, a da bi se to obezbijedilo treba da postoji inovativan, pametan, održiv i inkluzivan pristup, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

„To je mjera svakog uspjeha“, kazao je Krivokapić na godišnjem sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori (PKCG).

On smatra da u Crnoj Gori primarna oblast treba da bude društveno odgovorno djelovanje.

„Nije društveno odgovorno djelovanje samo gledati šta je profit, nego je to odnos prema svim zanteresovanim stranama. Vrlo često sam iznenađen kada čujem da projekte koji nijesu isplativi i nijesu konkurentno održivi treba da realizuje Vlada, a one konkurentne i održive neko drugi. To mislim da nije korektno. Treba primijeniti praksu javno-privatnog partnerstva, pa da zajednički dijelimo sve ono što je i problem i dobit“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da to društveno odgovorno djelovanje obavezuje sve, a pogotovo privrednike.

Krivokapić se osvrnuo i na Vladinu reformu Evropa sad, ocijenivši da ona nje nastala bez analiza i provjera, već odgovornim, posvećenim i danonoćnim radom.

„Taj projekat je prava mjera i balans između privrednika i radnika, da dostojanstvo rada bude sa 450 EUR minimalnom cijenom. Nema toga mikro, malog i srednjeg preduzeća koje taj najniži iznos ne može da isplati. Možete da pravite bilo kakve opstrukcije i da pribjegavate bilo kakvim mjerama, ali ovaj program je program za građanina i on će da uspije bez obzira što neko danas nagovještava da će ugovore o radu, koji su potpisani za osam sati, svesti na četiri sata. Kakva je to praksa? Kakav je to način razmišljanja? Da li je to fer odnos“, pitao je Krivokapić.

On je naveo da odnos mora biti jasan, a to je da nema prelaska sa osam na četiri sata.

„Molim sindikat da konačno bude sindikat i da se bori za pravo svakog radnika bez izuzetka“, naveo je Krivokapić.

On je saopštio da nova kriza neće biti ni zdravstvena ni energetska, nego kriza hrane i vode.

„Crna Gora ima resurse koje nije do kraja uspjela da ostvari, a to je supstitucija velikog uvoza domaćom proizvodnjom i to tako što ćemo da ukrupnimo, udružimo, modernizujemo i automatizujemo tu proizvodnju“, zaključio je Krivokapić.

Na skupu koji se svake godine održava u organizaciji PKCG, privrednici iz različitih sektora iznijeli su svoja viđenja i ukazali na probleme, nakon čega su im se obratili resorni ministri i premijer.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije