fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora bilježi pomake po pitanju vinske kulture

Crna Gora bilježi pomake po pitanju vinske kulture

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bilježi značajne pomake po pitanju vinske kulture, a otvaranjem velikih hotela, koji zahtjevaju ozbiljne vinske kuće, postavljen je zadatak domaćim vinarima, čiji proizvodi moraju da budu vrhunski, ocijenio je direktor Companie de Vinos Montenegro, Željko Uljarević.

Uljarević je na salonu vina u hotelu Lazure u Meljinama, orgnizovanom u okviru Praznika mimoze, kazao da se na manifestaciji predstavilo 40 izlagača sa 180 etiketa vina iz Crne Gore, regiona, Francuske, Italije i Austrije, kao i oko 40 vrsta rakija.

„Kad je u pitanju vinska kultura u Crnoj Gori, vidljivi su veliki pomaci. Otvaranjem novih, velikih hotela, koji traže ozbiljne vinske kuće i etikete iz svijeta, zadat je ozbiljan zadatak domaćim vinarima da nemaju pravo na grešku i da njihovi proizvodi moraju da budu vrhunski“, rekao je Uljarević, prenosi PR centar.

On smatra da salon vina ima veliki značaj za Opštinu Herceg Novi, navodeći da hoteli bilježe popunjenost u februaru.

„Cilj nam je da se tradicija održavanja salona nastavi i da svake godine budemo bolji“, rekao je Uljarević.

Predstavnica Vinarije Chene Bleu, Danielle Rolet iz Francuske, rekla je da ta vinarija postoji 25 godina i da im je cilj da pokažu njene prave vrijednosti kroz svježinu vina.

„Proizvodimo dva vrhunska vina, čiji čokoti su stari preko 60 godina. Ta vina predstavljaju našu porodicu“, navela je Rolet.

Predstavnik vinarije Glaser & Glaser iz Austrije, Georg Glaser, objasnio je da se ona nalazi u tradicionalnoj vinskoj regiji, udaljenoj oko sat vožnje od Beča.

„Proizvodnja vina u mojoj porodici je tradicija. Odrastao sam u porodici u kojoj je djed proizvodio vina. Radi se o maloj porodičnoj vinariji“, rekao je Glaser.

Predstavnica vinarije Astorija iz Italije, Sabrina Rigo, saopštila je da se ta vinarija nalazi u oblasti Veneto i da se uglavnom bavi proizvodnjom pjenušaca poznatih pod imenom proseko.

„Taj proseko se pravi od sorte glera. Specifičan je po tome što je kontrolisan od države. Proizvodimo i vina koja nijesu pjenušci, ali glavna su nam pjenušava. Radi se o najvećoj vinariji u oblasti Veneto, koja je porodična. Proizvodimo oko 15 miliona flaša. Ta vina su odličnog kvaliteta“, navela je Rigo.

Predstavnik Vinarije Kiš, Siniša Popović, rekao je da u toj vinariji, koja se nalazi u Sremskim Karlovcima, proizvode oko 75 hiljada flaša godišnje.

„Trenutno imamo 15 hektara vinograda u zasadu, a plan je da se proširimo do 25. Mi smo šesto koljeno proizvodnje i već imamo dugu tradiciju. Ono na čemu insistiramo kad su bijela vina u pitanju i Fruška gora je da istaknemo svježinu vina“, kazao je Popović.

Predstavnik vinarije Volarević, Josip Volarević, rekao je da su sa podizanjem vinograda krenuli 2005. godine, a da su se 2013. godine stekli uslovi za prodaju vina.

“Vinarija ima u posjedu 20 hekatara. Nalazimo se u najmlađem vinogorju u Hrvatskoj, Komarni, koja je jedna od najperspektivnijih vinograda u državi. U tom području se rušilo kompletno brdo kako bi došli do vinograda. Naša vinarija je većinom bazirana na autohtonim sortama kao što su plavac mali i dubrovačka malvazija“, objasnio je Volarević.

Predstavnik vinarije Dubrovački podrumi, Božo Martinović, kazao je da ta vinarija datira iz 1877. godine i da danas ima 13 do 14 etiketa raznih sorti, od plavca, vranca, merloa, kabernea, malvazije i domaće i internacionalne sorte.

“U posljednjih 40-ak godina u Konavle su došle francuske sorte, kao što su merlo, kaberne, suvinjon i one su se udomaćile kod nas. Tako da su pobijedile autohtone sorte, kao što su dubrovačka malvazija i plavac. Zbog toga smo, u poslednjih 30-ak godina napravili ozbiljan pomak prema kvalitetu“, naveo je Martinović.

Menadžerka Hotela Lazure, Andreja Vuković, rekla je da im predstavlja zadovoljstvo što je treći salon vina prepoznat ne samo na lokalnom, već i na regionalnom nivou, kao i što se veliki broj predstavnika vinarija odazvao tom događaju.

„Na salonu se tražilo mjesto više od izlagača, što je pokazatelj koliko je ovaj događaj značajan. Čast nam je što se salon održava tokom Praznika mimoze i što se njime otvara ta manifestacija“, navela je Vuković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...