fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCilj povećanje kvaliteta napajanja električnom energijom

Cilj povećanje kvaliteta napajanja električnom energijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Primjena SCADA sistema će u značajnoj mjeri doprinijeti smanjenju beznaponskih pauza u slučaju poremećaja na mreži, povećanju kvaliteta napajanja električnom energijom i značajno boljoj interakciji sa korisnicima, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović i predstavnici Instituta “Mihajlo Pupin”- Automatika iz Beograda su na sastanku u petak definisali dalje korake u pravcu realizacije ugovorenih obaveza za konsultantske usluge za implementaciju projekta SCADA.

Iz CEDIS-a su kazali da je ugovor za pružanje konsultantskih usluga sa IMP – Automatika potpisan u oktobru 2018. godine i da je do sada u potpunosti realizovana prva faza ugovora, odnosno analiza postojećeg stanja i resursa sa izradom koncepcije sistema i investicionog ulaganja.

„Konkretni koraci sa IMP – Automatika dogovoreni su u dijelu organizacije i vođenja tenderskog postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju SCADA sistema, imajući u vidu da postupak objavljen krajem 2019. godine nije uspješno okončan“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEDIS-a su naveli da kompanija planira implementaciju dva značajna projekta, koji podrazumijevaju primjenu najsavremenijih rješenja iz oblasti daljinskog upravljanja mrežom.

Riječ je o implementaciji SCADA sistema za daljinsko upravljanje 35 kilovoltnom (kV) i deset kV mrežom i softvera za analizu i praćenje prekida u distributivnom sistemu (ISSCEDIS).

SCADA sistem podrazumijeva daljinski nadzor i upravljanje elementima distributivnog sistema, što znači da će se na jednom mjestu u realnom vremenu objedinjavati sve informacije iz sistema, uz mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja bilo kojeg elementa sistema na području Crne Gore.

Najčitanije