fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCijene stanova u Podgorici i na primorju rastu

Cijene stanova u Podgorici i na primorju rastu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene stanova, prije svega u Podgorici i na primorju u ovoj godini rastu, uglavnom zbog povećane tražnje stranaca, kazali su iz agencija za nekretnine i građevinskih firmi.

Najsvježiji podaci statistike, koja obuhvata kompletnu državu, pokazuje drugačije, piše Pobjeda.

Prema tim podacima, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.024 EUR i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle, dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

Iz agencija su naveli da je najveća tražnja za stanovima u Podgorici i na primorju.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je da njihovi podaci pokazuju da cijene u ovoj godini rastu, čak i nerealno.

“Posljednjih par mjeseci prodajne cijene stanova u Podgorici rastu. Oko Delte, cijena kvadrata u izgradnji dostiže 1,35 hiljada do 1,4 hiljade EUR, a završenog stana 1,5 hiljada EUR. Na Starom aerodromu 1,15 hiljada do 1,25 hiljada EUR kvadrat”, navela je ona.

Radović smatra da je to nerealno, odnosno precijenjeno.

Kako je navela, velika je tražnja za kupovinom stanova u Podgorici, ali ne i ponuda završenih, useljivih novih stanova.

Iz agencije Pronova nekretnine kazali su da cijene stanova rastu.

Žana Korać Popović iz te podgoričke agencije za nekretnine, koja je osnovana prije više od tri decenije, rekla je da cijene stanova rastu, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje.

Ona je kazala da su jedan od glavnih razloga povećanja cijena stranci koji sve više kupuju stanove u Crnoj Gori.

Korać Popović je navela da u posljednje vrijeme Turci, ali i stranci iz drugih država, sve više traže da kupe stan na primorju ili u Podgorici.

“Pored Turaka, Arapi, Avganistanci, Englezi, ali i Srbi javljaju se za kupovinu stanova u Crnoj Gori. To su uglavnom kupci visokog standarda i traže luksuznije nekretnine. To naravno utiče na cijene”, kazala je Korać Popović.

Iz agencija su rekli da na cijenu stanova značajno utiče i projekat 1000 plus, odnosno kupovina stanova pod povoljnijim uslovima, ali i solidarna stambena izgradnja.

Iz građevinske firme Normal company kazali su da realno gledano tražnja i cijene stanova rastu i da se može očekivati nastavak tog trenda.

“Istina, posljednjih nekoliko godina cijene stanova su bile bez drastičnih oscilacija. Statistički gledano, prosječna cijena stanova bilježi pad, ali razlog za to je, kao što je poznato, učešće stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju čije niske cijene obaraju prosječnu cijenu stanova u novogradnji”, rekli su iz te kompanije.

Kako su naveli, realno gledano može se reći da je prisutan trend rasta cijena stanova kako prethodnih, tako i u ovoj godini.

Tome, kako su objasnili iz Normal company, doprinosi i veća tražnja i nešto niže kamatne stope.

“Naravno, ono što u najznačajnijoj mjeri određuje cijenu stanova su lokacija i kvalitet gradnje”, kazali su iz te kompanije.

Iz Normal company su objasnili da povećana tražnja, kad su stranci u pitanju, kao i njihova platežna moć, predstavljaju značajan faktor koji utiče na rast cijena.

U toj kompaniji smatraju da će se nastaviti trend povećanja tražnje kako kod domaćih, tako i stranih kupaca, smanjenje kamatnih stopa i pojednostavljenje procedura dobijanja stambenih kredita.

“To će doprinijeti i rastu cijena nekretnina, naročito stanova. Kao što je poznato, gradi se sve više, ali i pored toga, investitori sve stambene jedinice uglavnom prodaju prije završetka gradnje”, zaključili su iz Normal company.

Najčitanije